Äppelhyllan

Biblioteket har böcker för alla. På bibliotekets avdelning för barn och ungdomar finns en hylla som heter "Äppelhyllan". På Äppelhyllan finns böcker och andra medier som passar för barn och ungdomar med olika funktionsvariationer.

Här hittar du:

  • Språklådor
  • Språkpåsar
  • Taktila bilderböcker och punktskrift
  • Bok och DAISY
  • Böcker med teckenstöd TAKK
  • Böcker med teckenspråk
  • Böcker som handlar om barn och ungdomar med olika funktionsvariationer.
  • Information om funktionsvariationer i tryckt och digital form

Språklådor
Vi har tre olika språklådor för hemlån: Första lådan kom igång med Babblarna, MeraLådan fortsätt med Babblarna och Första lådan kom igång med språklek med Ajja & Bajja. I språklådorna finns böcker, spel, pussel och figurer. Allt för att främja barns språkutveckling. Det finns också en pedagogisk handledning i varje låda. Lånetiden är samma som för böcker. Säg till i lånedisken när du vill låna en språklåda.

Språkpåsar
Med Språka Mera-påsarna har du möjlighet att ge barnen ett bra basordförråd samtidigt som flera viktiga språkliga begrepp övas på ett roligt sätt. Språka Mera-påsarna passar både i förskolan och hemma, att använda som pedagog eller förälder, både i grupp och med enstaka barn. I den medföljande manualen finns tips och instruktioner om hur du kan använda materialet. Teckenbilder för användning av tecken som stöd (TAKK) ingår. Allt ligger packat i en tygpåse, lätt att hålla reda på. Det finns 6 olika Språka Mera-påsar. Lånetiden är samma som för böcker. OBS! Påsarna kan innehålla smådelar.

Ladda ner själv Legimus

Du som har rätt att låna talböcker kan få tillstånd att ladda ner dessa själv hemifrån. 

Läs mer om egen nedladdning på vår sida Talböcker / DAISY.

Daisy text och ljud

Daisy text och ljud är en talbok som både läser upp bokens innehåll och visar text och bilder. Bilderna beskrivs ofta så att de blir tillgängliga även för personer med synskada.

Boktips Äppelhyllan

Show more...

BOK OCH DAISY

Show more...

Bildspel om Äppelhyllan

Länkar

MTM Myndigheten för tillgängliga medier

Barnens Legimus

Specialpedagogiska skolmyndigheten 

Dyslexiförbundet

Har du frågor kring Äppelhyllan kontakta barn- och ungdomsbibliotekarie
Charlotte Wallgren 060-16 33 95 eller skicka e-post: charlotte.wallgren@timra.se