Släktforskning

Släktforskning

Släktforskning Vem var mormors mor och vad hände med farfars bror som åkte till Amerika? På biblioteket finns så väl litteratur och tidskrifter om släktforskning som tillgång till databaser som behövs för att leta reda på information om släkten. Kom in till oss och ta reda på mer!

I vårt släktforskningsrum finns två studieplatser med dator. Här har vi också samlat litteratur som kan vara bra att ha när du släktforskar.

LOKALHISTORIA

I släktforskningsrummet har vi samlat all vår litteratur om Västernorrland. Det som inte ryms i hyllorna finns i magasinet så fråga oss om du inte hittar det du söker. I magasinet har vi också de stora pärmarna med tidningsklipp om Tynderö och Ljustorp.

DATABASER

Följande databaser finns tillgängliga via biblioteket:

ArkivDigital

(Abonnemang)

Via Arkiv Digital får du tillgång till Sveriges befolkning 1820-1947, 1940, 1945 (Stockholm), 1950, 1960, 1975 och 1985.

Här hittar du kyrkböcker, mantals-längder, bouppteckningar, värnpliktskort, jordbruksräkningen 1944, domböcker, generalmönsterrullor och båtsmansrullor. Dessutom finns emigrantregister, svenskar bosatta i USA 1940 samt svenskamerikanska kyrkböcker och mycket mer. Utbudet av handlingar ökar ständigt.

Riksarkivet - Digitala forskarsalen
Riksarkivets arkiv finns samlade i Digitala forskarsalen (tidigare SVAR). Det digitaliserade materialet finns tillgängligt gratis på Internet. Här hittar du husförhörslängder, födelse- och dopböcker, flyttlängder och folkräkningar med mera. 

LÄNKAR

Disgen- hjälp, råd & tips för släktforskare

Ellis island- amerikansk emigrantdatabas

Svenska dagstidningar 
Här finns över 900 titlar av gamla digitaliserade dagstidningar från Sverige mellan åren 1645 till och med idag. 
Dagstidningarna tillgängliggörs tidigast fyra månader efter respektive tidnings publiceringsdatum. Upphovsrättsskyddet gäller i 115 år på dagen. Det fria materialet flyttas fram med en dag varje dygn.
Här kommer du endast åt det fria materialet. Närmaste plats för fullständig tillgång är Mittuniversitetet, Sundsvall.

Svensk-amerikanska tidningar
Svensk-amerikanska tidningar är ett samarbetsprojekt mellan Minnesota Historical Society, Kungliga biblioteket, American Swedish Institute och Swenson Swedish Immigration Research Center. Här kan du söka bland 32 olika digitaliserade svensk-amerikanska tidningar som gavs ut i USA mellan 1857 och 2007.

Family search - mormonernas databas

Finlands släkthistoriska förening

Rötter - nättidningen utgiven av Sveriges släktforskarförbund

Soldatregistret

Sondera - arkiv, bibliotek, ljud och bild

ANDRA KÄLLOR

Vi har även ett antal cd-rom skivor.

Språk