Verksamhet mot förskolor och skolor

Biblioteket har ett nära samarbete med lärare i förskolor och skolor. Hör av dig om du är intresserad av att besöka biblioteket med din klass/förskolegrupp för att se vad biblioteket har att erbjuda, få boktips eller låna böcker.

Kunskap om biblioteket

Besök biblioteket med din klass/förskolegrupp för visning av vad vi har att erbjuda. Vi berättar om biblioteket, vad som finns här, hur böckerna står uppställda och hur man gör för att hitta rätt bok. Kom ihåg att boka in besöket i god tid.  

Låna böcker till klassen

Ett bra sätt att bli en god läsare är att läsa mycket. Många lärare lånar böcker till klassen för att eleverna ska läsa i skolan. Hör av dig till oss för lån av böcker till din klass.

Bokprat

Vi har gärna bokprat för klasser på biblioteket. Kom ihåg att bestämma dag och tid i förväg. Lånekort till eleverna skrivs ut innan besöket med hjälp av en klasslista som innehåller personnummer, telefonnummer och adress. Listan lämnas in till barn- och ungdomsbibliotekarie Charlotte Wallgren.

Elever med läs- och skrivsvårigheter

Vill du låna böcker till elever som har svårt att läsa? Vi har böcker med stor, luftig och lätt stil. Alla lättlästa böcker är markerade med en vit prick . Vi har även böcker inlästa på DAISY-skivor. DAISY-skivorna lyssnar man på i datorn med ett läsprogram eller i en DAISY-spelare. Det finns även Bok och DAISY, en vanlig bok där DAISY-skivan medföljer. Böcker och andra medier som är anpassade för barn och ungdomar finns samlade på vår Äppelhylla. För mer information om DAISY-skivor, gå till MTM:s sida. 

Om anpassade läromedel för grundskola och gymnasium

MTM producerar inte läromedel för grundskola, gymnasium eller vuxenutbildning men specialpedagogiska skolmyndighetens läromedel finns i MTM:s katalog och är möjliga att ladda ner. Har man inläsningsförslag ska man vända sig till Specialpedagogiska skolmyndigheten


Författarbesök

Alla elever i årskurs 3 och årskurs 6 får träffa en författare. Besöken sker ute i skolorna och är 40 minuter i varje klass. För att besöket ska bli så bra som möjligt är det viktig att eleverna är väl förberedda. Inför varje författarbesök köper biblioteket in böcker av den aktuella författaren till klasserna så att klasserna kan förbereda sig. Ett tips är att läsa högt i klassen och tillsammans prata om boken och skriva ned frågor till författaren.

Föräldramöten

Vi kommer gärna på föräldramöten ute i skolor och förskolor och berättar om biblioteket, om läsning och högläsning samt tipsar om bra böcker för den åldern som föräldramötet gäller.

 

Vill du veta mer?

Kontakta barn- och ungdomsbibliotekarie Charlotte Wallgren 060-16 33 95 eller charlotte.wallgren@timra.se