Ansökan om fjärrlån

Har biblioteket inte boken som du vill låna? I så fall kan vi beställa böcker från andra bibliotek, både i Sverige och utomlands. Det kallas för att göra ett fjärrlån.

Det kostar 20 kronor/bok för lån inom Norden samt 170 kronor/bok för lån utom Norden, artikelkopior 50 kronor. Skadat eller bortappat material ersätts med den faktiska kostnaden, dock minst 250 kronor. Prata med personalen på biblioteket så hjälper vi dig.

Observera! Vi fjärrlånar inte material som redan finns på våra bibliotek. Är materialet utlånat ställer vi dig i reservationskö.

Du kan också ansöka om ett fjärrlån direkt här på webbplatsen. Logga in (längst upp till höger på sidan) och fyll sedan i formuläret. Fyll i så många uppgifter som du kan. Skriv till exempel om du behöver ha en viss upplaga eller utgivningsår.

Studentinformation

Studentlitteratur lånas i många fall enbart ut till sina egna studenter/distansstudenter. E-böcker, artiklar, databaser och tidskrifter fjärrlånas inte. Det lånar du istället med hjälp av studentportalinlogg eller liknande. Kontakta din skola om du vill veta mer.

Om du studerar på Mittuniversitetet ska du vända dig till ditt universitetsbibliotek och beställa dina böcker där. 

Beställa fjärrlån via LIBRIS Låntagarbeställning

Om du har ett lånekort på Timrå bibliotek kan du också beställa via den nationella söktjänsten LIBRIS.

Du kan skapa ett eget konto i LIBRIS och beställa böcker för avhämtning på Timrå bibliotek. För att kunna göra detta behöver du ha ett fungerande lånekort på Timrå bibliotek.

För låntagarbeställningar gäller samma regler och avgifter som för fjärrlån som beställs direkt på biblioteket. 

Vi rekommenderar att du läser igenom

Låntagarbeställningar - steg för steg, innan du registrerar ett konto hos LIBRIS.

Skapa ett konto i LIBRIS.

Logga in i LIBRIS.

Hur lång tid tar det?

Om materialet finns inne på ett annat bibliotek tar det fem till tio dagar innan det kommer till oss. Du får ett meddelande när materialet finns att hämta. Lånetiden för ett fjärrlån varierar mellan 14 och 30 dagar.

Om materialet är utlånat ställs du i kö. Det kan då ta längre tid innan ditt fjärrlån kommer till oss. Om materialet inte går att fjärrlåna eller köpa in kontaktar vi dig.

Kan jag låna om fjärrlån?

Om du vill låna om ditt fjärrlån kontaktar du något av våra bibliotek via e-post eller telefon. Uppge namn, numret på ditt bibliotekskort och vilket material det gäller.

Du kan se det nya återlämningsdatumet på ditt bibliotekskonto inom en vecka. Om materialet inte går att låna om kontaktar vi dig.

 

Fjärrlåneansökan

Sök

Språk