Inlåsta: Släktforska i polis-, fängelse- och anstaltsarkiv av Roddy Nilsson

Bland släktforskare är svenska kyrkoarkiven den mest välkända källa till information om släkten. Utöver dessa finns många fler intressanta arkiv där du kan hitta spännande och värdefulla upplysningar om dina anfäders liv och leverne. Personer som hamnade i klammeri med rättssystemet är ofta väldokumenterade i arkiven från polis och fängelser.

Inlåsta av Roddy Nilsson ingår i Sveriges släktforskarförbunds handboksserie och belyser just arkiv från polis och fängelser, men värt att notera är att förr satt inte bara personer som vi idag ser som brottslingar i fängelse eller arbetsläger. Under 1800-talet fanns där även personer som exempelvis saknade arbete eller fast bostad. 

Roddy Nilsson skriver också om flertalet andra arkiv från institutioner och anstalter där individer av olika skäl låstes in. Exempel på dessa andra arkiv kan till exempel vara alkholistanstalter, barnhus och sinnessjukhus. 

Inlåsta ger dig en inblick dessa institutioner och anstalter och dess historiska sammanhang. Här får du en glimt av hur livet var innanför murarna och inte minst hur du kan hitta igen anfäder som, skyldiga eller oskyldiga till brott, blev inlåsta. 

Audience:

Tags:

Review by: Elin Wrethén Tuesday, May 10, 2022