Läs Nyhetsbrevet här!

Nyhetsbrev från Timrå bibliotek, september 2021

Biblioteket börjar med vinteröppettider den 1 september: måndag och onsdag 10.00 - 19.00, tisdag och torsdag 10.00 - 17.00, fredag 10.00 - 15.00, lördag 11.00 - 14.00.

Under september har vi uppstart för Demokratihösten 2021.
16 september kl. 12.00 - 16.00 på Timrå bibliotek: invigningstal av demokratihösten med kommunalrådet Stefan Dahlin och föreställningen ”Demokratin 100 år” med Kristian Svensson. Vi bjuder på demokratifika.

Övrig programverksamhet kommer igång i oktober om det inte blir några nya restriktioner, vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det gäller programverksamhet som till exempel handarbetscafé, bokcirklar, afternoon tea och författarbesök.

4 oktober kl. 18.00 - 19.00 författarbesök av Ann-Helén Laestadius
Augustprisbelönade Ann-Helén Laestadius första roman för vuxna bygger på verkliga händelser. Stöld är en varm men samtidigt svidande skildring av en bortglömd del av Sverige där människor ställs mot varandra. Stöld är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer. Gratis entré.

Boktips! Nya romaner och deckare!

Det trettonde fallet av Åke Edwardson
Erik Winter är tillbaka! Det trettonde fallet är en gastkramande deckare där vi återser Erik Winter och hans kollegor vid Göteborgspolisen.

Debutanten av Christina Erikson
Författaren Sandra Thulin har tagit sitt liv. Hon lämnar en förkrossad make och två små barn efter sig. När Sandras pappa kontaktar kommissarie Elias Svensson och ber honom undersöka självmordet öppnas fallet på nytt. Elias och Cornelia Lind börjar gräva i Sandras bakgrund och konstaterar snabbt att den fasad familjen Thulin visade upp dolde en sårigare verklighet. 

Schack under vulkanen av Håkan Nesser
Schack under vulkanen är den sjunde boken i serien om kommissarie Barbarotti och hans kollega och sambo Eva Backman. "En skriftställares sista dagar och död" är titeln på en icke avslutad kortroman av den tämligen framgångsrike författaren Franz J Lunde. Texten framstår som en oroväckande skildring av Lundes egna upplevelser under hösten 2019 och så småningom hamnar manuset i händerna på kommissarie Gunnar Barbarotti. Märkliga saker tycks tilldra sig i författarvärlden. Motvilligt dras Barbarotti in i skeendet, men borde han inte ägna sin tid åt viktigare saker? Under 2020 kommer också covid-19 in i bilden och inte förrän på självaste nationaldagen har det förbryllande fallet fått sin mörka förklaring. Även mp3-bok.

De kom från öar av Malin Haawind
De kom från öar är första delen i trilogin om Dagmar och Holger, tre romaner som formar berättelsen om en familj men också om det svenska folkhemmet, från små kustsamhällen till nybyggda höghus i industristaden. Det är en varm och stämningsfull berättelse med ovanligt levande karaktärer. 

När vi var samer av Mats Jonsson (seriebok)
Mats Jonsson reser tillbaka i tiden, genom Sveriges, Sápmis och sin egen släkts historia i ett försök att öppna en lucka till sin egen bakgrund. Nitiskt researcharbete ger en bild av hur hans släkt stiger ut ur historiens skuggor i slutet av 1600-talet och bedriver renskötsel på sina lappskatteland i närmare 250 år, medan det svenska samhället ständigt rycker närmare. När Mats farfar växer upp och blir familjens siste renskötare har skogssamerna berövats sin kulturella identitet och är på väg att begravas i svenskhet. Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i sex kritikerhyllade serieromaner, senast Nya Norrland (2017). 

Ny facklitteratur!

Pelle Holmbergs svampbok: svampguide med recept, tips och råd av Pelle Holmberg
I boken finns alla våra vanligaste svampar, tips på hur man hittar dem, de bästa nybörjarsvamparna, en svampalmanacka som visar när de olika svamparna är i säsong – och inte minst får vi veta vilka svampar som är goda att tillreda på vilket sätt. Smörstekta kantareller i all ära, men skogen är full av delikatesser!

Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki
Vad kan en fyrtioårig barnlös kvinna göra med sitt liv? Gå i historiska kvinnors fotspår: orädda upptäcktsresande, begåvade författare och passionerade konstnärer. Boken är dels en reseberättelse, dels en självbiografi, hejdlös kvinnohistoria och en bok för alla som någonsin velat resa till de platser de läst om.

Gretas resa av Roger Turesson och Alexandra Urisman Otto
Det startar med en ensam skolstrejk i augusti 2018 och blir till en rörelse som spänner över hela världen. Det här är en bild av Gretas märkvärdiga resa från att vara en tystlåten 15-åring som just överlevt en depression till att bli en av världens främsta politiska opinionsbildare. En person synonym med kampen för att få makthavarna att behandla klimatkrisen som en kris. En världskändis. Hur kunde det bli så? Vad hände från denna augustidag fram till nu?

Meningen med landet: min väg till ett jordat liv av David Jonstad
När David Jonstad flyttar från Stockholm med sin familj till en liten gård i Dalarna är det något han drömt om i många år. Det är inte en dröm han är ensam om. Flyttlassen går allt oftare ut ur storstaden mot ett lugnare livstempo, närhet till naturen och hus med egen täppa. Svenska folket längtar till landet, men livet på landet är inte bara röda hus med vita knutar och rabarberpaj i syrenbersån. Det är också att mata fåren en decembermorgon i vasst snöblandat regn. Att darrande stå med yxan över sin första tupps hals. Men mest av allt är det en kamp mot den egna hjärnan: hur ska en människa som levt hela sitt liv med vår kulturs krav på att prestera och hela tiden vilja ha mer kunna ställa om?

Trädgården - en kärlekshistoria av John Lennart Söderberg och Ann-Marie Åsheden
Trädgården är sinnlig och väcker lust. Den förmedlar harmoni, ger mening och skapar livskänsla. Men den kräver också vård och omsorg, precis som vilken relation som helst. Trädgårdsrelationen går på djupet. Den sätter oss i kontakt med känslor och minnen från förhistorisk tid som vi bär med oss utan att vara riktigt medvetna om det. Att stöka i trädgården är därför som att koppla upp sig mot sitt ursprung. Det gör oss gott. Därför håller den märkliga relationen mellan människan och hennes trädgård tidevarv
efter tidevarv.

Boktips för lässugna barn!

Nu börjar vi skolan! av Katja Tydén
Det är äntligen dags för den allra första dagen i skolan. Livi har längtat hela sommarlovet. Åke är nyinflyttad och känner ingen. Stian vill helst sitta kvar på klätterställningen och Ester vill inte att pappa ska gå. Men alla samlas med fröken på skolgården och går in i klassrummet för att bli klass FA. I skolan får man lär sig om samling, fruktstund och hur det fungerar i matsalen. Det här är första boken om klassen, det finns två böcker till och handlingen sträcker sig fram till det första sommarlovet. För barn 6-9 år.

Musikmysteriet av Martin Widmark
Bok nummer 30 om LasseMajas detektivbyrå! Hela Valleby har samlats för att se det berömda dansbandet Errols som är på turné genom staden. Det blir en kväll att minnas, men dagen därpå är alla biljettpengar stulna! Vem ligger bakom? För barn 6-9 år.

Dockspelaren av Mårten Sandén
När Merimées pappa åker fast för stöld förlorar familjen allt de äger och tvingas lämna sitt hem. Merimée, hennes syster och gravida mamma tar sin tillflykt till ett gammalt hotell som ägs av en avlägsen släkting. Men snart växer obehagskänslorna. Vad är det egentligen för ett underligt ställe de har kommit till? En rysare. För barn 9-12 år.

De bortglömdas stad (Ylvania 4) av Ylva Hällen
Fjärde delen i Ylva Hällens populära fantasyserie om Ylvania bjuder på rafflande spänning, men här får läsaren även lära känna Alba på ett djupare plan när vi följer henne på jakten efter det hon saknar allra mest: en pappa som hon aldrig ens mött. Högläsning för barn 6 - 9 år.

Berit vill inte av Annica Hedin och Per Gustavsson
Berit bygger en koja, ett fantastiskt pandaslott, och vill inte bli störd. Hon vill inte leka med någon annan, absolut inte med någon som hon inte känner och när mammas kompis dotter dyker upp blir allt fel. Boken handlar om starka känslor. Om att få leka ifred och måste man verkligen leka med någon bara för att en vuxen säger att man ska? Bilderbok för barn 3-6 år.