Läs Nyhetsbrevet här!

Nyhetsbrev från Timrå bibliotek, december 2019

December! Juletid!
Advent är här och vi väntar in julen. Kom och låna böcker inför julens ledighet, låna julmusik eller hyr en julfilm! Vi har många julböcker för barn i alla åldrar och även för vuxna.

Öppettider i jul- och nyårshelgen:
måndag 23 december 10.00 – 14.00
24 – 26 december stängt
fredag 27 december 10.00 – 15.00
lördag 28 december 11.00 – 14.00
måndag 30 december 10.00 – 14.00
31 december – 1 januari stängt

För övriga dagars öppettider se vår webbsida: https://bibliotek.timra.se/

Det här händer under december på Timrå bibliotek:

3 december, tisdag kl. 14.00 – 15.00
Afternoon tea
med högläsning för vuxna, vi bjuder på fika.

7 december, lördag kl. 11.00 – 12.00
Lördagsschack
, kom och spela schack med Fagerviks Schackklubb. För alla åldrar.

9 december – 11 januari
Pepparkakshusutställning
Förskolor inom Timrå kommun ställer ut sina fina pepparkakshus.

11 december, onsdag kl. 13.00 – 15.00
Handarbetscafé. T
a med ditt handarbete, kom och träffa andra handarbetsintresserade, prata och fika.

16 december, måndag kl. 13.00 – 14.00
”Jultraditioner från förr”
Berättarstund med Ulrika Stenbäck från Norra berget.

17 december, tisdag kl. 13.00 – 16.00
Släktforskarhjälp med Jan-Olof Martinsson från Midälva Genealogiska Förening.

18 december, onsdag kl. 18.00 – 19.00
Easy readers
, bokcirkel på lätt engelska. Vi samtalar om en bok som vi läst före träffen, boken kan köpas på biblioteket för 50 kr.

Nytt i vår! Engelsk bokcirkel (ej lättläst bokcirkel), intresseanmälan i förväg till biblioteket.
Första träffen är i januari.

Boktips! Nya böcker!

Häxorna av Elisabeth Östnäs
En dramatisk kärlekshistoria i häxornas tid. Året är 1711, kriget har utarmat folket och pesten härjar i Skåne. Den unga egensinniga Isabella vill bort från sin hemby och allt skvaller. Hennes mor kallades häxa när hon levde och mostern är läkekvinna, så de mest religiösa spottar efter flickan. Själv tror Isabella inte på magi, utan på logik och medicin, men under midsommardansen uppenbarar sig en man för henne som ingen annan tycks se.  Även som mp3-bok.

Himmel över Alaska av Kristin Hannah
Det blir inte första gången trettonåriga Leni flyttar när hennes impulsive pappa bestämmer att familjen ska bosätta sig i Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Också Leni hoppas att tillvaron ska bli bättre i den ärvda stugan i vildmarken, så mycket stormigare kan det i alla fall inte bli. Den första tiden verkar lovande, men när vintern kommer sänker sig mörkret över familjen. Det är en berättelse om att växa upp under hårda prövningar, men också om att hitta hem och om kärleken som övervinner allt.

Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen
Avdelning Q är tillbaka. I över 10 år har Assad arbetat på Köpenhamnspolisens cold case-avdelning. Men vet de egentligen vem han är? Under årens lopp har Assad överraskat med kunskaper i de mest oväntade ämnen, han talar en rad olika språk och kan oskadliggöra en fiende på ett ögonblick. Var kommer han ifrån? Vilka hemligheter bär han på? Även som mp3-bok.

Paris försvunna döttrar av Pam Jenoff
En storslagen historisk roman om krigets okända hjältinnor. De sa att kvinnor inte kunde bli spioner, de hade fel. Manhattan 1946. En morgon på väg till arbetet hittar Grace Healy en övergiven resväska vid Grand Central Station. För nyfiken för att stå emot öppnar hon den och finner tolv fotografier på olika kvinnor. Väskan har tillhört en kvinna vid namn Eleanor Triggs, ledare för ett kvinnligt spionnätverk under andra världskriget. 

Rävlystnad av Solveig Vidarsdotter
Rävlystnad är den tredje och fristående delen i Solveig Vidarsdotters serie om poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo i Gäddede i Jämtland. Boken utspelar sig i Stora Blåsjön, Jämtland 2007. Närpoliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo är först på plats i skidorten Stora Blåsjön när den unga miljöaktivisten Noomi Bergman hittas död tidigt på skärtorsdagen. Kroppen ligger nergrävd i snön i närheten av pisten och fjällhotellet. Dödsfallet skapar oro bland både bybor och turister och i förhör framkommer det att Noomi Bergmans kamp för att rädda traktens fjällrävar gått stick i stäv med de bofastas planer på att utveckla turismen.

Julböcker för barn!

En enhörning till jul av Anna Currey
Det är bara några få dagar kvar till julafton när Milly och hennes mamma åker till morfar. På kvällen kan Milly inte somna, hon sätter sig upp i sängen och tittar ut över skogen och de månbelysta vita fälten. Plötsligt kommer en enhörning försiktigt trampande över den gnistrande snön rakt in i morfars trädgård. Milly välkomnar den nyfikna enhörningen in i huset och plötsligt är Millys värld fylld av den magi, vänskap och glädje som hon har hoppats på och längtat efter. Bilderbok. 

Trollungarna firar jul (Trollskogen) av Sissel Böe
Tomten Nisse Nick dyker upp med en säck full av godsaker. Trollungarna sätter ivrigt igång med att pynta och snart infinner sig en härlig julstämning i trollkullen. När trollfar Grumse ska hämta hem laxen till julbordet är nätet tomt! Och inte långt därifrån hörs Näcken spela på sin fiol. Bilderbok.

Nu är det Julia av Johanna Wilson
När elvaåriga storstadstjejen Julia måste flytta till släktens gamla gård långt ute på landet tillsammans med sin stressade pappa och vresiga morfar är hon nära att explodera av ilska. Hennes föräldrar har bestämt att hon måste stanna där ända till jul för att komma ikapp med skolarbetet. Allt är fruktansvärt orättvist. Julias hela liv pågår ju i stan och hon tänker åka hem igen. Men rymningsförsöket tar en oväntad vändning när  Julia stöter på något djupt inne i skogen, något som är svårt att förklara, något övernaturligt. För länge sedan var väsen en självklar del av människors liv. De såg till att vi respekterade djur och natur, fick oss att förstå att vi alla måste ta hänsyn till varandra. Idag är hustomtar, älvor och vittror helt bortglömda. Kapitelbok.

 Magisk december av Katarina Genar
En gnistrande julberättelse att läsa ett kapitel om dagen ända fram till julafton! Ingenting är som det brukar. Julias bästa kompis har just flyttat och hennes föräldrar bara jobbar och jobbar. Hon är inte ens säker på att det kommer att bli någon jul överhuvudtaget i år. När Julia gör en pappersstjärna i guld på fritids börjar allt förändras. Är det den som visar henne vägen till världens gulligaste hund och till Helmi? Helmi som ger Julia den magiska globen som får tiden och gränserna att suddas ut. Det blir starten på en magisk december. Kapitelbok.

Jul på Monsterhotellet av Anna Hansson
Julen närmar sig på Monsterhotellet och det är mycket som ska hinnas med utöver att ta hand om hotellets gäster. Det ska städas och pyntas. Den perfekta julgranen ska hittas, huggas och kläs. Julklappar ska slås in och julkakor ska bakas. Och så bestämmer sig Ulv och Ylva för att tar reda på om jultrollet finns på riktigt eller inte.