Läs Nyhetsbrevet här!

Nyhetsbrev från Timrå bibliotek, juni - juli - augusti 2020

Timrå bibliotek börjar med sommaröppettider och längre lånetid på böcker från och med den 1 juni. Lånetiden är 6 veckor. För att se våra öppettider i sommar, se vår webbsida https://bibliotek.timra.se/  Nu i coronatider får vi vara beredda på att öppettiderna kan förändras snabbt, men vi hoppas på att vi kan hålla öppet som vi brukar under sommaren.

Renovering pågår! Nu i början av juni kommer det att vara lite ”stökigt” på barn- och ungdomsavdelningen. Väggen ska målas och det ska möbleras om, men det går att låna böcker ändå!

Konstutställningar i sommar på Timrå bibliotek:
Vi hedrar Bengt Lindström och visar konst ur Timrå kommuns konstsamling 2 juni - 14 augusti.
Konstutställning med Ellinor Karlsson 17 - 28 augusti.

Frågeslinga för både barn och vuxna finns på Timrå bibliotek under hela sommaren, vinn fina böcker!

”Sommarboken” är ett läsfrämjande projekt som riktar sig till barn mellan 7 - 12 år. Välkommen in till biblioteket och hämta din Sommarbokenpåse från och med den 11 juni. Vi har begränsat antal påsar.
Avslutningsdagen för Sommarboken är måndagen den 17 augusti då barnen kan komma för att pyssla, gå frågeslinga, lämna boktips med mera. Ingen föranmälan.

Vi uppmanar alla er som besöker Timrå bibliotek: kom bara in till Timrå bibliotek om du är frisk, visa hänsyn till dina medmänniskor. Om du hostar, nyser eller är förkyld så kom inte in. Håll avstånd till andra besökare och personal. Behöver du enbart lämna tillbaka böcker så använd vårt bokinkast bredvid entrédörren. Du kan också ringa eller maila oss så kan vi förlänga lån och göra reservationer åt dig. Behöver du låna böcker och inte kan gå in, hör av dig så kommer vi ut och lämnar böckerna åt dig utanför bibliotekets entré. Bor du i centrala Timrå med omnejd (dock ej Söråker eller Ljustorp) och behöver hålla dig undan sociala kontakter med anledning av det nya coronaviruset så kan vi komma med böckerna hem till dig. Använd gärna våra digitala tjänster, låna e-böcker med lånekortet och läs eller lyssna på böcker i biblio-appen, låna film via Cineasterna.se, läs tidningar via Pressreader.

Låna DVD-film gratis på biblioteket under corona-tiden med 2 veckors lånetid.

Boktips! Nya böcker!

Renoveringsobjekten av Eli Åhman Owetz
Efter succén med Brevvännerna är Eli Åhman Owetz tillbaka med en ny varm relationsroman. Susanne har slagit in på en ny väg i livet. Hon har brutit upp från ett passionslöst äktenskap och lämnat arkitektfirman i Stockholm för att starta eget. Ett prestigefullt uppdrag i det lilla samhället Grävinge i Roslagen är den perfekta chansen att börja om på nytt. Till en början verkar det vara ett riktigt drömjobb att rita om fabriken där man en gång tillverkade den berömda Grävingesandalen till en lyxig konferensanläggning. Men när ägarparet presenterar sin vision börjar Susanne ana oråd. De vill riva alla husen längs fabriksgatan i byn. Ju mer Susanne lär känna sina nya grannar desto mer omöjligt börjar hela renoveringsprojektet kännas.

Där kräftorna sjunger av Delia Owens
En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne Träskflickan och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Svärmodern av Moa Herngren
Som ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära, men relationen förändras när sonen träffar en ny flickvän som snart blir gravid. Åsa gör sitt bästa för att knyta an till sin nya svärdotter, men då Åsa försöker hjälpa till uppfattas hon som gränslös. Det blir början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj. Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i sonens liv inte längre är hon själv, utan svärdottern och den nya familjen.

Hör mig viska av Mons Kallentoft
Den fristående uppföljaren till Mons Kallentofts deckare Se mig falla. Tim Blanck är tillbaka i Palma där hans sextonåriga dotter försvann en het augustinatt under en festresa. Han trodde att han äntligen fått visshet, att han fått reda på vad som hänt henne. Men spåren hade lett honom fel och allt börjar nu om igen. Kanske är hon vid liv, men vem är hon i så fall nu? När fallet uppmärksammas på femårsdagen av försvinnandet får han nya ledtrådar i sitt sökande. De för honom från Mallorca till fastlandet, in i en hänsynslös värld av handel med människoliv. Även som mp3-bok.

Någon som du av Marc Levy
Välkommen till Fifth Avenue nummer 12, ett New York-hus med ett brokigt gäng boende och en av stadens sista handstyrda hissar. I Någon som du möter vi husets invånare och deras livsöden i en charmig romantisk komedi om grannar, kärlek och hemligheter.

Boktips för barn!

Pippi på rymmen av Astrid Lindgren och Fabian Göransson
Astrid Lindgren skrev ursprungligen Pippi på rymmen som ett filmmanus 1970. Vi är många som har sett den älskade filmen som utspelar sig i 70-talets Sommarsverige. Detta är första gången som berättelsen illustreras. Vi får ta del av det spännande äventyret som bilderbok, i stort generöst format och omfångsrikt berättat. Serieskaparen Fabian Göranson har gjort bilderna. Vi känner igen Pippi, Tommy och Annika, men här gestaltade i en annan form och berättarstil. Det är fartfyllt, spännande och mycket att titta på.

Ett litet djur åt Pelle av Astrid Lindgren och Maria Nilsson Thore
Saltkråkan är tillbaka i ny, fräsch tappning! Här är första bilderboken om Tjorven, Pelle, Melker och alla de andra. En spännande och kul bilderbok full av skärgårdsstämning! Astrid Lindgren är på strålande berättarhumör och Maria Nilsson Thore har skapat alla de härliga bilderna. 

I Duvjägarnas klor (Musse & Helium del 4) av Camilla Brinck
Tillsammans med katten Sigge är de små mössen Musse och Helium återigen på väg in i Djurriket för att fortsätta sitt livsviktiga uppdrag att hitta både Guldosten och sina föräldrar. Med hjälp av prinsessan Frahs flygande hundar svävar de fram över det snötäckta Lindrizia. De hinner knappt landa förrän de upptäcker att det kryllar av onda Duvjägare inne i Djurriket redo att ta dem till fånga så snart de lämnar Lindrizia. Endast ren och äkta magi kommer kunna hjälpa dem förbi. Kapitelbok för barn 6 - 9 år.

 De giriga hundarnas natt av Petrus Dahlin
I förra boken om Filix Wood, Bara den svagaste överlever, fick vi följa Filix resa från storstan till den hemliga världen uppe i trädkronorna där allt som räknas är fysisk styrka och mod. Detta är den andra spännande boken om Filix Wood och livet i den magiska skogsvärlden. Fantasy för barn 9 - 12 år. 

Rowley Jeffersons loggbok (Dagbok för alla superschyssta) av Jeff Kinney 
Alla som följt serien Dagbok för alla mina fans har så klart mött Rowley tidigare. Nu är det äntligen dags för Rowley att själv fatta pennan och skriva sin egen dagbok. Det är åtminstone ursprungsplanen. Ända tills Greg får reda på vad han håller på med och blir rasande. Snabbt enas de om att Rowleys dagbok istället ska bli en biografi om bästa vännen Greg, för Greg är ju den som en dag kommer att bli rik och berömd. Men Rowley är kanske inte bästa personen för uppgiften och biografin blir inte alltid så smickrande för Greg. Humor för barn mellan 9 - 12 år.

Trevlig sommar önskar vi på Timrå bibliotek!