Läs Nyhetsbrevet här!

Nyhetsbrev från Timrå bibliotek, december 2020

December i coronatider!

Tiderna är annorlunda nu i och med covid-19 och det blir ett annorlunda Nyhetsbrev för december månad. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gäller för Västernorrlands län. Lokala restriktioner gör att från fredag 20 november - söndag 13 december har biblioteket stängt för besök för att bidra till att minska smittspridningen i samhället, detta kan komma att ändras och vi följer utvecklingen och uppdaterar vår hemsida.

Timrå bibliotek har öppet för utlåning och återlämning av böcker, ljudböcker, DVD-filmer (nu gratis), musik-CD och tidskrifter, men du som låntagare får inte besöka lokalerna. Vi har inga arrangemang.

Du kan reservera eller förbeställa det du vill låna och sedan hämta utanför vår entré efter överenskommelse. Ring på dörrklockan till höger om entrédörren eller ring 060 - 16 32 15 när du vill hämta.

För att låna finns det olika sätt:
Logga in på Mina sidor på Timrå biblioteks hemsida, reservera det du vill låna där.
Ring 060-16 32 15 och beställ.
Maila din beställning till biblioteket@timra.se

För att återlämna använd bokinkastet vid entrén, öppet dygnet runt.

Upptäck och utnyttja också våra digitala tjänster: låna e-böcker med lånekortet och läs eller lyssna på böcker i biblio-appen, låna film via Cineasterna.se, läs tidningar via Pressreader.

Om du behöver betala något till oss använd kontanter eller Swish.

Våra öppettider är:
måndag 10.00 – 19.00
tisdag, onsdag, torsdag 10.00 – 16.00
fredag 10.00 – 15.00
lördag, söndag STÄNGT


Läs mer på vår hemsida: https://bibliotek.timra.se/sv/article/corona-och-covid-19

Boktips! Nya böcker!

Nattavaara: en roman i katastrofernas tid av Thomas Engström och Margit Richert
Denna bok är den första delen i en fängslande trilogi om Nordmark, en storslagen vision om en nära framtid där klimatkatastrofer, pandemier och finanskriser slitit ­sönder samhället. Norrbotten har brutit sig loss från Sverige och styrs av en enväldig jarl. På landsbygden ­råder hungers­nöd och invånarna för en ständig kamp för att överleva i en värld där medmänsklighet eller hänsynslöshet kan vara skillnaden mellan liv och död.

Som skuggan följer ljuset av Vibeke Olsson
Som skuggan följer ljuset är Vibeke Olssons sjunde bok om sågverksarbetaren Bricken. 1932 året efter skotten i Ådalen blir dramatiskt på Svartvik. Först en sågverksstrejk där Svartviks arbetare står ensamma, sedan en massastrejk över hela Sverige. Den ideologiska maktkampen mellan socialdemokratin och kommunismen präglar både strejkledningen och vardagslivet och skär rakt igenom Brickens familj. Bricken är nu 63 år och funderar mycket över hur hon ska förmedla minnen, hopp och framtidstro till
barn och barnbarn.

Hittebarnet av Stacey Halls
London, 1754. Bess tittar upp mot byggnaden framför sig. På avstånd hörs barnröster. Hon ska äntligen hämta hem sin utomäktenskapliga dotter Clara. Hon ber och hoppas att flickan lever efter sex år i Foundlinghemmets vård. Hon får ett än värre besked. Clara har redan hämtats av henne själv. Bess inleder en förtvivlad jakt för att ta reda på vem som har tagit hennes lilla flicka och varför.

Tolv hjärtan till jul av Jenny Bayliss
Tolv hjärtan till jul är en julroman fylld med humor, värme och kärlek där modern dejtingkultur möter klassisk brittisk landsbygd. För alla som älskar filmen The Holiday. Jenny Bayliss skriver i samma stil som författarna Jenny Colgan och Lucy Diamond.

Dödsuret av Kjell Eriksson
Dödsuret är den andra delen i Kjell Erikssons nya trilogi om den omtyckta utredaren Lindell på Uppsalaslätten. Den förra boken i serien, Den skrattande hazaren, nominerades till Årets bästa svenska kriminalroman 2019. För fyra år sedan försvann en kvinna spårlöst från Gräsö utanför Roslagens kust. Fallet har förblivit olöst. När Ann Lindell får ett tips om att den saknade setts vid liv kan hon inte låta bli att börja nysta i historien trots att hon sedan länge slutat arbeta som polis. På Gräsö finns även Lindells gamla kärlek Edvard och med hans hjälp får hon öborna att berätta om den där sommaren då allt förändrades. Men vem talar sanning och vem ljuger?

Boktips för barn!

  1. Harpa

    By: Solberg, A. Audhild

Upptäckten av Sören Olsson, Leif Eriksson och Martin Svensson
När trean börjar efter sommarlovet märker Luna att ingen i klassen längre vill vara med henne. Klasskamraterna behandlar henne som luft. Hemma har föräldrarna fullt upp med sina bestyr och Lunas små tvillingbröder bara skriker och bråkar. Luna känner sig som det ensammaste barnet i hela världen. Så en kväll gör hon en märkvärdig upptäckt. När hon doppar handen i mångatan som bildats i sjön går det som en ilning genom kroppen. Plötsligt kan hon höra genom betongväggar och på långt avstånd. Den underliga superkraften förändrar allt på gott och ont! För barn 6 – 9 år.

Mollys hår av Eoin Colfer
KLIPP! KLIPP! KLIPP! Molly är trött på sitt jobbiga hår så hon klipper av det. Hon blir jättenöjd med den nya frisyren och skyndar sig att visa upp den för sina kompisar! Men ingenting går riktigt som Molly hade tänkt sig… En lättläst berättelse om en hårrevolterande flicka och en pojke som söker en vän. För barn 6 – 9 år.

Harpa av A. Audhild Solberg
Myten om Harpa är som något som folk skyllde på förr när de inte kunde hitta någon naturlig förklaring. På den tiden visste de inte bättre, men nu vet ju alla att huldror och troll inte finns. Det finns alltid en naturlig förklaring, eller hur? Agnes ska tillbringa höstlovet i den lilla norska skogsbyn Elverdal och väntar sig en riktigt trist vecka. Hennes kusin Sindre vill hellre umgås med kompisen Ben och grannen Tyra är inte intresserad alls. När de fyra tonåringarna gör en fruktansvärd upptäckt i skogen förändras allt. Det är något som inte stämmer i Elverdal. För barn 9 – 12 år.

Jul i Valleby: Oväntade julklappar av Martin Widmark
Vilka är skummisarna som dyker upp i staden, sommarklädda mitt i vintern? Varför beter sig Rune Andersson så konstigt? Och vad finns det för hemligheter på vinden till Vallebys gamla hotell? Läs och lös julmysteriet tillsammans med barnens favorithjältar Lasse och Maja! För barn 6 – 9 år.

Jakten på jultomten av Anna Hansson
Ulv och Ylva vet fortfarande inte vem det är som delar ut julklapparna på julafton, men misstänker starkt någon som kallas för jultomten. De bestämmer sig för att lösa gåtan och bildar en detektivbyrå. Häng med på ett roligt och spännande äventyr i 24 kapitel, ett för varje dag i december fram till julafton. För barn 6 – 9 år.