Läs Nyhetsbrevet här!

Nyhetsbrev från Timrå bibliotek, mars 2021

Timrå bibliotek har öppet för besökare, max antal personer i biblioteket är 25. Besök inte biblioteket om du är sjuk. Kom ihåg att hålla avstånd och använd handsprit. Naturligtvis går det fortfarande att få service vid entrédörren om du inte vill gå in i biblioteket. Om det blir några förändringar i öppethållandet så kan du läsa om det på vår webbsida: bibliotek.timra.se. Vi finns även på Facebook och Instagram. Vi har inga arrangemang ännu. Vi har inga sportlovsaktiviteter för barn på biblioteket i år.

Vi har laddat med massor av boktips på vår webbsida under flikarna Lästips och Barn och unga. På bibliotekets barnavdelning finns en fantastiskt fin väggmålning av Pia Niemi, konstnär från Timrå.

Väldigt nya böcker!

Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld
Efter att den äldsta sonen gått genom isen under en skridskotur blir inget sig likt i lant­brukar­familjen. Föräldrarna hanterar sin sorg genom att vända sig till sin tro och deras dotter Jas, som är romanens berättare, dras med i sina föräldrars grubblerier kring synd, skuld och det straff Gud tilldelat dem. Författaren har hyllats för sin förmåga att förmedla barnets klarsynta perspektiv på vuxenvärlden. Det poetiska anslaget och de ständigt överraskande bilderna gör den här mörka historien till en roman som är omöjlig att släppa.

Utloggad av Lilly Emme
Utloggad är en fartfylld och humoristisk bok om drömmen om att bli författare, men bjuder samtidigt på djupare frågor som om vi alltid behöver vara uppkopplade och inloggade överallt? Vad gör man när stressen över sociala medier blir för stor? Får man lov att logga ut? Romanen handlar också om vad man gör när en vän mår dåligt och om man kan förlåta vad som helst.

Fadern av Lotta Lundh
Kommunalrådet i Sunne hittas mördad utanför sitt hem. Efter sig lämnar han en chockad fru och dotter. Vem kan ha velat se honom död?   Kriminalkommissarie Erik Ljung väcks mitt i natten och blir inkopplad på fallet, ett svårt fall utan en tydlig riktning. Kommunalrådet Per Nilsäter var en stridbar man, kan dådet ha politiska förtecken? Fadern är den fjärde boken i serien om kriminalkommissarie Erik Ljung vid Värmlandspolisen.

Soledad Peñas melodram av Linus de Faire
En vårmorgon omhändertas Genoveva Ordoñez på ön Menorca efter att i en kyrka ha attackerat en präst med en frusen fisk. Uppdraget att föra hem Genoveva till Granada faller på Soledad, den förskjutna dottern. Snart tar dock Soledads syster Inés över vården och Soledad återvänder till ön för att umgås med sin pappa på den lokala baren samt slutföra en pjäs hon lovat skriva åt hans amatörteatergrupp. Soledad Peñas melodram är en burlesk och underbar skröna om familjeband och galenskapens olika uttryck.

Hemligheten på Seaview Cottage av Emily Gunnis
Ny historisk bladvändare av författaren till succédebuten Flickan i brevet. 1960: Trettonåriga Rebecca lever i skräck för sin faders ilska. Samma natt som en storm drar in från havet hör hon hur någon knackar på nedervåningen i Seaview Cottage och hur en diskussion följer. När polisen senare kommer är båda föräldrarna döda och besökaren försvunnen. Ingen tror på Rebeccas berättelse. 2014: Journalisten Iris får i uppdrag att skriva om en kvinna som rymt med sitt nyfödda sjuka barn från sjukhuset. Spåren leder förvånande nog Iris till hennes mammas barndomshem: Seaview Cottage.

Odins eld av Elvira Birgitta Holm
Det är en ljum sommarnatt år 483, Sandby borg sover. Plötsligt bryts nattens tystnad av skrik och gråt. Främmande krigare har trängt in i borgen med dragna svärd, människorna slits ur sina bäddar och dödas skoningslöst barn, unga och vuxna. Över två hundra döda lämnas där de ligger. Ingen kommer tillbaka för att begrava dem. Sanden lägger sig sakta över deras kroppar. Drygt 1500 år senare ligger de dödas ben ännu kvar strax under grästorven. Deras röster viskar i vinden. Vilka var de? Vem dödade dem? Och varför?

Boktips! Spännande böcker 9 – 12 år!

  1. Salen

    By: Källmodin, Nina

Zulusystrar av Annika Langa och Anna Holmström Degerman
Ebba från Sverige och Phumeza från Sydafrika brevväxlar med varandra genom ett skolprojekt och till en början är det ganska motvilligt. Snart inser båda att de har mer gemensamt än de tror. Phumeza har ingen pappa, men hon har en fiende i klassen som är ute efter henne och hon vill försöka hjälpa två vänner som är fattiga och bor på gatan. Ebbas mamma är död, hon tror att hennes granne är en mördare, och hon vill hjälpa en tjej i nian som har det struligt, men hon vågar inte. Från olika breddgrader hjälper tjejerna varandra och breven blir betydelsefulla höjdpunkter i tillvaron. Bok med många illustrationer.

Heddas hemliga tisdagar av Åsa Storck
Hedda gillar att vara för sig själv. Att få hitta på vad hon vill, utan att någon bestämmer över henne. Mamma och pappa är oroliga. De vill inte att Hedda ska vara ensam. Därför fixar de jämt en massa aktiviteter, men de vet inget om Heddas hemliga tisdagar. Och det är just på en hemlig tisdag som Hedda får för sig att följa efter klasskompisen Frans. Frans, som också har hemligheter. Lättläst bok.

Salen av Nina och Willem Källmodin
Bakom en bokhylla i skolbiblioteket upptäcker kompisarna Lo, Johanna och Harry en dörr som ingen visste fanns. När de väl får upp den hittar de en gammal övergiven skolsal. Det som börjar som ett spännande mysterium blir snart allt läskigare när det blir tydligt att någon i salen försöker få kontakt med dem. Någon som inte längre lever ... Rysare.

Framtidskameran av Kaj Hagstedt
Farfar har dött och 12-åriga Emma faller ner i ett svart hål av sorg. Inte blir det bättre av att pappa är arg och vill göra sig av med farfars gamla fotobutik så snabbt det bara går. Farfar har lämnat en magisk gåva åt Emma. Hon ärver en ombyggd kamera som leder henne ut på spännande äventyr. När hon tar ett fotografi visar motivet nämligen vad som kommer att ske några minuter senare. Med framtidskameran i sin hand inser Emma att hon kan påverka världen omkring henne. Hon kan förhindra olyckor och brott, men även hjälpa vänner i nöd. 

Isjuvelens gåta av Karin Stigsdotter Gustafsson
Kakan, Mante och Mogge försöker desperat låtsas som om allt är som vanligt. Det är så härligt att vara ute på vårkvällarna och spionera på folk, men hur länge kan de komma undan med sina lekar? Ondskan rör sig i Påskallavik. Obevekligt närmar den sig, en gång för alla. Slutet är nära. Vem kan stoppa den? Tredje delen i Isjuvelen-trilogin, de andra böckerna heter: Eldens sommar och Skuggans hemlighet.

Inga fler tårar, Dropi av Lena Furberg
En alldeles vanlig vinterdag i Tuvastallet knackar det plötsligt på stalldörren. Så konstigt, vem knackar på en stalldörr? Där ute står en ledsen tjej med en islandshäst: Ulrika och Dropi. Dropi betyder droppe och Ulrika säger att det nog betyder tårdroppe. Sedan berättar hon hans historia. Alla i Tuvastallet är överens om att Dropi måste räddas, men hur?