Läs Nyhetsbrevet här!

Nyhetsbrev från Timrå bibliotek, januari 2022

Välkommen till Timrå bibliotek och ett nytt år med mycket härlig läsning! Vi förlänger vår cd-utförsäljning en månad till, hela januari ut. Cd-skivorna kostar 10 kronor styck.

Detta händer på Timrå bibliotek i januari:

6 december – 10 januari
Pepparkakshusutställning
, förskolebarn ställer ut sina fina pepparkakshus.

1 december – 31 januari
Utförsäljning
av gallrade cd-skivor 10 kronor styck.

11 januari, 14.30 – 16.00
Släktforskarhjälp
med Elin Wrethén från Timrå bibliotek.

12 januari, 13.00 – 15.00
Handarbetscafé,
ta med ditt handarbete och kom och umgås med likasinnade, vi bjuder på fika!

18 och 20 januari, 15.00 – 16.00
Afternoon tea
med högläsning för vuxna, föranmälan.

Boktips romaner och deckare!

Ett gott nytt år av Malin Stehn
17-åriga Jennifer försvinner från en fest. I en annan del av staden skålar hennes mamma Lollo in det nya året med sina gamla vänner, Nina och Malena. De har inte så mycket gemensamt längre, men familjernas nyårsfirande är fortfarande tradition. När föräldrarna vaknar efter en kväll med för många glas och lite för mycket ärlighet är mardrömmen ett faktum. Försvinnandet sätter vännernas värld i gungning och mörka hemligheter tvingas upp till ytan. Hur väl känner de varandra? Och vad hände egentligen på nyårsnatten?

Himlen ska gråta blod av Sigbjörn Mostue
Den cancersjuke före detta elitsoldaten Even Stubberud ger sig ut på det som är tänkt att vara hans sista uppdrag: Ett förhållandevis rutinmässigt eskorterande av en terrorist till Somalia, men flyget från Oslo
blir kapat och terroristen fritagen. Kaos uppstår på planet och den enda som skulle kunna rädda de 245 passagerarna är en obeväpnad, sjuk man utan flygerfarenhet. Himlen ska gråta blod är en andlöst spännande
thriller om en katastrofal nödsituation.

Norrskensnatten av Anna Kuru
Anna Kuru är en svensk deckarförfattare, född och bosatt i Kiruna. Norrskensnatten är andra boken i hennes uppmärksammade Kiruna-trilogi, efter den hyllade debuten Den första frosten.

100 år med Lenni och Margot av Marianne Cronin
Engelsk underhållning när den är som allra bäst, en smart, rolig och sorglig roman om livets stora frågor. Livet är kort. Ingen vet det bättre än 17-åriga Lenni som bor på en terminalvårdsavdelning på Glasgows sjukhus. När hon går med i en konstterapigrupp träffar hon Margot, en rebellisk åttiotreåring från avdelningen bredvid. I väntan på det oundvikliga bestämmer de sig för ett gemensamt projekt: tillsammans ska de måla etthundra tavlor, en för varje år som de levt. 

Alltid vid din sida av Nikola Scott
Alltid vid din sida är en engagerande berättelse om vänskap och hemligheter i andra världskrigets skugga. När Nikola Scott, författare till succén Min mammas hemlighet, återvänder till England är det med en bladvändare om arv, familj och längtan efter ett självständigt liv.

Boktips facklitteratur!

Klassisk rebell av Linda Lampenius (biografi)
Linda Lampenius lever många olika liv, i olika världar. Som barn har hon ett liv med föräldrarna på Svenska Teatern i Helsingfors, ett annat på släktgården i Labby och ett tredje som yrkesviolinist. Ur dem växer liven
i offentligheten fram: violinist, modell, tv-personlighet, varumärke och skådespelare. Men mitt i ljuset finns också mörkret. Lindas barndom präglas av ansvar och oro för en förälder med missbruksproblem.

Sydafrika: På andra sidan regnbågen av Anna Charlotta Johansson
Regnbågsnationen Sydafrika, det var så Desmond Tutu och Nelson Mandela kallade sitt land efter att apartheid avskaffades år 1994. Det syftade till deras vision om ett mångkulturellt Sydafrika som skulle växa
sig starkt genom försoning. Blev det verkligen så? Boken är en berättelse om framtidstro och hopplöshet, om rik kultur och brinnande engagemang, men också om den gängkriminalitet, korruption och fattigdom
som sammantaget utgör den kontrastrika regnbågsnationen Sydafrika.

Trädgårdslegender: profilerna, livsverken, deras bästa råd av Lisa Ising
I Trädgårdslegender möter vi tio trädgårdsprofiler och formgivare som påverkat modern svensk trädgård: Ulla Molin, Lotte Möller, Hannu Sarenström, Karin Berglund, Signe Persson-Melin, Helge Lundström, Ingegerd Råman, Sven-Ingvar Andersson, Lars Krantz och Christel Kvant. Vad står de för och varifrån kommer deras influenser?

Stark, glad, mamma av Maria Wigbrant
Det här är en nyskriven bok för dig som just har fått barn och har tankar och frågor om träning och hälsa, kropp och knopp efter en graviditet och förlossning. Tanken med boken är att inspirera till ett hälsosammare och därmed gladare liv och visa att träning inte behöver handla om att svettas på gymmet, utan att det enkelt och smidigt kan införlivas i vardagen. Fysisk aktivitet gör att vi blir piggare, starkare och mår bättre även psykiskt, vilket är viktigt inte minst när man har små barn att ta hand om.

Middagskompassen av Zeina Mourtada och Paul Svensson
Bästa möjliga maten för oss och vår planet, hur ska man tänka? I Middagskompassen visar Paul Svensson och Zeina Mourtada hur man kan njuta av riktigt god mat samtidigt som man tar hänsyn till vår planet. Med sina inspirerande vardagsrecept sätter de goda rätter på bordet. De 80 recepten är välsmakande, lättlagade och klimatsmarta. Tillsammans med Naturskyddsföreningen har de skrivit en bok som ger oss den hjälp vi behöver för att kunna fatta bra beslut. Hur använder man hela råvaran? Hur minskar man på matsvinnet? Hur hittar man ett hållbart sätt att laga mat?

Boktips för barn!

Jojo och locket i halsen av Ebba Zettergren
Jojo älskar delfiner. Hon älskar också att spela teater, dansa och sjunga. Och hon är världsbäst på att berätta roliga historier. Jojo ska börja i förskoleklass. Det känns roligt. Men det händer plötsligt något konstigt. Det är liksom ett lock som täpper till i Jojos hals. Hon kan inte säga något fastän hon vill. Varför är Jojo så tyst? Varför pratar hon inte? KAN hon inte prata? Har hon tappat sin röst? Har hon svalt sin tunga? Jojo och locket i halsen handlar om hur det kan kännas för ett barn med selektiv mutism, en oförmåga att kunna prata i vissa situationer fast man kan och vill. Boken är utgiven av Tala om tystnad, ett Arvsfondsprojekt som vill belysa och informera om diagnosen. För alla åldrar från 6 år.

Adelina & gosedjursfesten av Linda Wenthe
Adelina är pirrig i magen för idag är det gosedjursfest på förskolan. Vilken nalle ska få följa med? På förskolan är alla glada men mitt i samlingen går brandlarmet och alla måste rusa ut. I kalabaliken försvinner Adelinas favoritgosedjur! Kommer hon någonsin hitta den igen? Bilderbok med tecken som stöd. För barn 3 – 6 år.

Melker virrar bort sig av Anna Lundgren
Melker och hans bästa kompis Isak leker på lekplatsen. När mamma går för att prata med grannen hoppar Isak rakt ner i en stor snöhög. Snön kryper in innanför kläderna och han blir jättejättekall. De måste skynda sig hem till Melker på en gång, innan Isak fryser till is! Men hittar de verkligen hela vägen hem? Och vad är det som morrar runt hörnet? Bilderbok för barn 3 – 6 år.

Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av, av Helena Kubicek Boye
Här kommer en bok med allt du behöver veta för att skapa en avkopplande vilostund med hjälp av lugna sagor inspirerade av mindfulness. Du får också konkreta tips för att hjälpa aktiva barn att gå ner i varv och
flera avslappningsövningar som ni kan göra hela familjen tillsammans. Boken passar lika bra att använda hemma som på vakenvilan i förskolan. Bilderbok.

Maj och Zarah bråkar! av Ellen Karlsson
Maj och Zarah har en kakaffär i sandlådan. Alla får smaka, i alla fall de som betalar. Fast inte blomkakan tycker Maj för den är allra finast. Men när Maj tittar åt ett annat håll tar Zarah blomkakan och äter upp den!
Nu blir det bråk! En bok om att bråka med en kompis och bli sams igen, perfekt för att prata om känslor och konflikter. Bilderbok för barn 3 – 6 år.