Läs Nyhetsbrevet här!

Nyhetsbrev från Timrå bibliotek, april 2019

April!
April månad är här och det händer mycket på Timrå bibliotek! Påskledigheten kommer och passa på att låna böcker, varför inte en deckare? Under påsklovet har vi aktiviteter för hela familjen: kom och titta på kycklingar, vi har flera tävlingar och påskpyssel. Världsbokdagen infaller också under samma vecka och vi har  författarbesök den 24 april kl. 18.00. Det är  Magnus Västerbro som kommer till biblioteket och berättar om sin Augustprisvinnande fackbok "Svälten : Hungeråren som formade Sverige."

Det här händer under april på Timrå bibliotek:

4 - 17 april
Konstutställning 
Vandringsutställning "Konstnärer från Medelpad och Jämtland."

10 april, onsdag kl. 13.00 - 15.00
Handarbetscafé.
Kom och handarbeta, prata och fika. 

16 april, tisdag kl. 13.00 - 16.00
Släktforskarhjälp
av Jan-Olof Martinsson, Midälva Genealogiska Förening. 

17 april, onsdag kl. 13.00 - 15.00
Lär dig spela Vira – Sveriges nationalkortspel. Staffan Sävén lär dig grunderna och berättar om spelets historia. 

23 april, tisdag Påsklov på biblioteket!
Kom och se levande kycklingar på biblioteket! Kycklingfakta och frågeslinga med bokvinster. Under hela veckan har vi påskpyssel på egen hand och gissningstävling med bokvinster.

23 april, tisdag kl. 14.00 - 15.00
Afternoon tea,
högläsning för vuxna, vi bjuder på fika. Vi läser ur ”Vi hör av oss” av Jacob Sundberg.

23 april - 4 maj
Konstutställning Urban Nylander,
måleri med inspiration av naturen och Rolf Lidberg.

24 april, onsdag kl. 13.00 - 15.00
Handarbetscafé.
Kom och handarbeta, prata och fika.

24 april, onsdag kl. 18.00
Författarbesök av Magnus Västerbroförfattare och journalist med inriktning på historisk populärvetenskap, berättar om sin senaste bok "Svälten : Hungeråren som formade Sverige." Fick Augustpriset 2018 för bästa fackbok. 

Först kom kylan. Sedan värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel. Folk dog. Till en början barn och åldringar. Därefter även de starka. Det tredje året var alla visthusbodar tömda. I Stockholm anklagade man de svältande för att själva ha orsakat sin nöd. Missväxten under åren 1867–69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Hungersnöden bidrog till stora sociala spänningar och blev startskottet för massemigrationen, främst till Nordamerika. Genom enskilda människors livsöden berättar ”Svälten” en skakande historia om ett avlägset Sverige, men samtidigt om ett som var här alldeles nyss.

Boktips! Nya böcker!

Tigeröga av Bettina Bieberstein Lee
En psykologisk spänningsroman om att fly mörkret inom oss. När journalisten Hanna Axelsdotter flyttar in i ett hyreshus mitt i centrala Stockholm är grannens dörr avspärrad med polistejp. Hanna, som hyser en hemlig fascination för våldsamma brott, börjar genast intressera sig för fallet. 

Små eldar överallt av Celeste Ng
Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? När började idyllen Shaker Heights att förändras? Var det när Mia Warren flyttade in med tonårsdottern Pearl i släptåg eller började det redan vintern innan när ett spädbarn hittades övergivet utanför brandstationen? En roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en moderskärlek så intensiv att den når bortom dem.

Till det bittra slutet av Eva Dolan
Ella Riordan är en samhällsaktivist som blev känd när hon misshandlades av polisen under en protestaktion. Nu ockuperar hon en byggnad vars ägare säger upp hyresgäster för att kunna omvandla huset till lyxiga bostadsrätter. Hon är fast besluten att stanna kvar och skydda de få kvarvarande hyresgästerna, trots dödshot. Ny hyllad deckare av en av Storbritanniens främsta deckarförfattare. Vald till Månadens kriminalroman i The Times.

Svarta änkan Johanna Mo
En mörk, psykologisk deckare som utspelar sig i ett samtida Stockholm där det inte går att lita på någon. Jakob Khalil vid Citypolisen plågas av skuldkänslor sedan ett vittne tog sitt liv rakt framför hans ögon och hans förtroende bland kollegorna har dalat. När han kopplas in på mordet på en fotbollsspelare tycks fallet enkelt, i den låsta lägenheten fanns bara spelarens gravida och förvirrade fästmö.

Som nitroglycerin av Frida Moisto
Frida Moisto har i sin hyllade debutbok Som nitroglycerin skapat en stark och explosiv huvudperson som för tankarna till Stieg Larssons Lisbeth Salander. När lagen inte räcker till tar hon den i egna händer för att skipa rättvisa.

Boktips barnböcker, 9 - 12 år!

Wundersmeden: Morrigan Crow & den hemliga kraften av Jessica Townsend
Äntligen! Andra delen i succéserien Nevermoor är här! Morrigan Crows magiska äventyr fortsätter. En förtrollande upplevelse! En virvel av fyrverkerier, magiska dörrar, drakar, talande djur, levande skelett, en gigantisk katt och en stad som är en galen labyrint. Härlig bokserie för slukaråldern. Nevermoor är spännande, rolig, fantasifull och alldeles underbar.

Kopian Oskar 1.0 av Sandra Schwarz
Oskar är trött på skolan och alla läxor, han vill hellre spela dataspel hela dagarna. Man skulle ha en kopia, en Oskar1.0, som kunde göra allt tråkigt, tänker han. Då plingar det på dataskärmen: Klicka här, så får du en kopia helt gratis. Oskar tror knappt sina ögon! 

Skurkpappan av David Walliams
Pappor finns i alla slags former och storlekar: tjocka och smala, långa och korta. Unga och gamla, några är kloka men ganska många är dumma. Självklart finns det både goda och dåliga pappor. Franks pappa kallas för racerbanornas kung. Han och hans Mini är superkändisar i staden. Frank är förstås jättestolt, livet leker när ens pappa är en hjälte! En humoristisk bok.

Tempelprästens hemlighet av Carolina Miilus-Larsen
Tänk dig att du hittar ett mystiskt klot som ligger inkilat mellan två stenar på sjöbotten. Ett klot som visar bilder från ett annat liv du har levt. Tänk dig att du med hjälp av klotet kan få resa tillbaka i tiden och vara den personen som du var då. Skulle du våga? Med hjälp av klotet hamnar tvillingarna Mia och Stella i Inkariket precis när européerna har upptäckt hur mycket guld och silver det finns att stjäla där. Detta är den andra boken om tvillingarna Mia och Stella, i den första hamnade de på Titanic.

Ett eget lag av Malin Eriksson
Det här är en härlig hästbok, men också en berättelse där frågor kring att stå upp för sig själv och sina vänner vävs in. Mycket av bokens fokus ligger på tävling och extra kul är det att en av karaktärerna är en hästtokig kille.