Läs Nyhetsbrevet här!

Nyhetsbrev från Timrå bibliotek, juni, juli, augusti 2022

Nu är det snart sommar! Våra sommaröppettider börjar gälla från den 30 maj. Se vår webbsida för aktuella tider https://bibliotek.timra.se/ Längre lånetid på böcker, 6 veckors lånetid, börjar också gälla den 30 maj.

Detta händer på Timrå bibliotek i sommar:

1 juni, 13.00 – 15.00
Handarbetscafé, ta med ditt handarbete och kom och umgås med likasinnade, vi bjuder på fika!

Från 16 juni och så länge lagret räcker… Sommarboken på Timrå bibliotek!
Kom och hämta din Sommarbokenpåse på Timrå bibliotek, i den kan du lägga dina låneböcker. I påsen finns ett festivalarmband, bokmärken och pyssel. För barn mellan 7 – 12 år! OBS! Begränsat antal påsar.

Bilder till fotoutställningen Barnens Timrå – vad ser barnen i vår kommun? Låt barnet låna kameran en stund för att fotografera! Är du 3, 4, 5 eller 6 år? Ta ett foto av något du ser när du är utomhus. Till exempel en sak, insekt, plats eller något annat som du gärna vill visa för andra. OBS! Inga personer på bilderna. Välkommen att skicka in din bild till kultur.teknik@timra.se Insamlingen av bilder pågår mellan 1 juni och 31 augusti. Vernissage på Timrå bibliotek hösten 2022.

Hela sommaren: Sommarutställning ”Timråhjältar”. Konstnärer från Timrå lyfter Timråhjältar, personer som har gjort något bra för Timrå kommun.

Hela sommaren finns det möjlighet till pyssel och spel i barn/ungdomsrummet ”mYset”. Hjälp oss att lägga vårt sommarpussel, det gäller också vuxna. Bokbytarbord för både barn och vuxna under sommaren. Ta med en bok hemifrån, lägg på bordet och välj en annan bok att ta med hem. På så sätt får fler personer glädje av böckerna.

Sommarläsning, nya romaner och deckare!

  1. Kult

    By: Läckberg, Camilla

Morden i Fleat House av Lucinda Riley
När en elev hittas död i Fleat House på St. Stephen’s, en avlägset belägen internatskola i Norfolk, vill rektorn avfärda det inträffade som en olycka. Men polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett brott och den ambitiösa kriminalinspektören Jazmine ”Jazz” Hunter får utredningen på sitt bord. Det visar sig att omständigheterna kring elevens tragiska död är minst sagt mystiska. Men de anställda på skolan sluter leden och Jazz inser snart att hon har hamnat i sitt livs mest utmanande mordutredning. På Fleat House skyddas hemligheter som är mörkare än hon någonsin kunnat föreställa sig ...Deckare.

Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus
Efter Box kommer Kult, den andra delen i Läckberg Fexeus spänningsserie om det udda utredarparet Vincent och Mina. När en liten pojke försvinner från en förskola på Södermalm i Stockholm sätts
polisinspektör Mina Dabiri och hennes kollegor åter på prov. De hittar genast likheter med en tidigare barnkidnappning, som slutade riktigt illa, och förstår att de har med livsfarliga krafter att göra. Allt pekar dessutom på att fler barn kommer att försvinna. För första gången sedan de dramatiska händelserna två år tidigare tar Mina upp kontakten med mentalisten Vincent Walder. Deras relation är lika speciell nu och han visar sig vara användbar även i denna utredning. Men klockan tickar och när de mest skyddslösa blir offer, vem kan då rädda dem? Deckare.

Askans dotter av Ilaria Tuti
Askans dotter är tredje delen i den älskade serien om kommissarie Teresa Battaglia. Efter att ha ägnat hela sitt liv åt att bekämpa ondskan tvingas Teresa inse att hon måste avsluta sin karriär. Hon har förlorat striden mot den alzheimersjukdom som gjort henne olämplig som polis. Men vem är hon då? Och vad ska det bli av henne? Samtidigt dyker det upp spöken från hennes förflutna, minnen och röster från en tid som hon gjort allt för att glömma. Mot sin vilja blir Teresa indragen i en utredning där hennes eget liv står i fokus. Uppgörelsens tid är här. Deckare.

Konserverad kärlek och spröda drömmar av Åsa Hallengård
Den före detta elitgymnasten Gunilla för en tynande tillvaro som rektor på ett föräldrakooperativ i en liten förort till Helsingborg. Att hon en gång varit full av liv och framtidsdrömmar är svårt att tro då hon i sakta
mak tar sina promenader på stranden, i hopp om att komma över sitt livs kärlek, fotbollsproffset Torsten, som lämnade henne för en karriär i Milano för 49 år sedan. I bagaget bär Gunilla på mörka hemligheter som hon gör sitt bästa för att slippa konfronteras med. Men hur länge kan hon trycka undan dem?

Paradishamn av Erika Olofsson Liljedahl
Det är tidigt 1930-tal och i den lilla badorten Mölle står sommaren för dörren. Hotellen trängs längs bergssidan och det pampigaste av dem kröner Kullaberg likt en krona. Fiskardottern Hilda ser fram emot säsongsarbetet i den vackra hotellmatsalen Paradishamn, men i år blir inget som hon tänkt sig. Ägarnas dotter Ester ska hålla i trådarna och placerar Hilda i den förhatliga bykstugan, långt från de flärdfulla gästerna och den sprittande musiken.

Boktips ny facklitteratur!

Au pif!: franska recept och små berättelser av Emma Hamberg
Om du hängivet och ogenerat ägnar dig åt livsnjuteri tillsammans med andra lever du inte bara roligare, utan även längre! Enligt den tesen har Emma Hamberg skapat en högst personlig kokbok som är generös, klacksparkig och fransk ut i fingerspetsarna.

766 frågor & svar om grönsaksodling av Sara Bäckmo
Nu när odlingsintresset exploderat i Sverige exploderar även Sara Bäckmos inkorg med frågor från följarna och äntligen finns de vanligaste och viktigaste frågorna samlade i en behändig bok. Och svaren, såklart!
Varför växer inte gurkorna? Kan man ge tomaterna för mycket näring? Och hur sent kan man sätta vitlök? Med den här oumbärliga boken står du inte ensam när du konfronterar mördarsniglar och mjöldagg eller funderar på hur du ska lyckas få till dina egna solmogna tomater.

Modern självhushållning av Anders Rydell och Alva Herdevall
Detta är en självhushållningsbok för 2020-talet. Alva Herdevall och Anders Rydell förenar traditionella metoder med moderna idéer för att visa att en högre grad av självhushållning är möjlig för alla. I boken får du lära dig biskötselns hemligheter, hur du odlar egna snittblommor och hur du plockar en anka. Hur du gör gin och tonic från grunden, kärnar och syrar smör och rör ihop skovax. Förvandlar mördarsniglar till foie gras och rabarberstjälkar till läskande sommarvin. Och varför inte tillverka hudkräm, kläcka kycklingar och göra din egen filbunke?

Min pojkväns dubbelliv: en sann historia av Cleo James
Mark och Cleo träffas av en ren slump och de inleder vad som känns som en sagoromans. Mark är gift och lämnar sin fru för att börja ett nytt liv med Cleo, men trots att hon tror sig vara införstådd med att mannen hon fallit för inte är perfekt, inser hon snart att det kanske hade varit bättre om hon inte fallit för honom alls. Då är det dock redan för sent, de är intrasslade i en destruktiv kärleksaffär som ingen av dem verkar kunna avsluta. Denna historia, som bygger på verkliga händelser, ger en ny infallsvinkel på ämnen som fortfarande i viss mån är tabubelagda. Psykisk ohälsa, tvångssyndrom, svartsjuka, känslomässig misshandel, att dricka för mycket, att äta för lite, oönskade graviditeter och mer därtill. När Cleo tror att hennes situation inte kan bli värre, blir den just det. Mycket värre. Har hon styrkan att hantera sin egen värsta mardröm?                    

Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika av Andreas Cervenka
Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Det är ett land där det 2021 råder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. Där jakten på snabba pengar blivit en ny folkrörelse.

Sommarläsning för barn!

Bruno åker bak på cykeln av Anna Ribbing
Nu ska småbarnsfavoriten Bruno ut och åka igen! Bruno har åkt pulka, buss, vagn, hiss och tåg. Nu är det dags för Bruno att åka bak på pappas cykel. En pekbok för de mindre barnen. 

Vad skulle en tiger göra av Alex Howes
Toves systrar tycker om att busa, bitas och brottas, de tycker att Tove är konstig som inte gillar att göra saker som ALLA tigrar gillar. Tove börjar fundera på om hon kanske inte är lämpad att vara en tiger och bestämmer sig för att hitta sin plats. Men var passar hon egentligen in?  En varm bilderbok med humoristiska illustrationer. Om pressen att passa in och rätten att få vara sig själv! En perfekt bok att läsa tillsammans och samtala om. Bilderbok för barn 3 – 6 år.

Sjön som saknade botten av Anton Lundqvist
Sivan är hos farmor Rut, äventyrare och djuphavsdykare. En dag hittar hon en gammal dykarklocka, farmor berättar att den en gång användes för att hissa ner en gubbe i sjön. Men han kom aldrig hela vägen för sjön saknar botten. Det köper inte Sivan. Hon bestämmer sig för att ge sig ut på en expedition och tar oss med på ett hisnande äventyr i sjöns djup. Bilderbok för barn 3 – 6 år. 

Fallet med den farliga dimman av Kristina Ohlsson
Har du råkat ut för spökerier? Då kan du ringa till Spökbyrån! Här finns Elsa och Kalle som vet det mesta om spöken. Den här gången behöver Roberto Gonzales deras hjälp. Det är någon som släpper ut hans häst om nätterna, fast han vaktar noga. Plötsligt öppnas grinden och hästen galopperar iväg. Utan att någon syns till! Det har hänt flera gånger, men bara när det är dimmigt ute... Vad vill spöket, egentligen? Och varför springer hästen alltid till vattenfallet? Elsa och Kalle har fått ett nytt spännande och mystiskt fall att lösa! Kapitelbok för barn 6 – 9 år. 

Bert och den förbjudna kärleken av Sören Olsson och Anders Jacobsson
Det går bra för Bert Ljung! Hans band, Heman Hunters, har fått sin första riktiga spelning och repar som besatta. Snart kan man till och med höra att de spelar samma låt! Och så träffar han en mystisk tjej på nätet, som är både snygg och rolig. De bestämmer att de ska ses i verkliga livet. Men så gör Bert en fasansfull upptäckt, en upptäckt som hotar att förstöra allt… Bert och den förbjudna kärleken är en modern och mycket skruvad Romeo och Julia-historia. Kapitelbok för barn 9-12 år.