Läs Nyhetsbrevet här!

Nyhetsbrev från Timrå bibliotek, oktober 2019

Det händer mycket i oktober på Timrå bibliotek! Timrå bibliotek anordnar också författarbesök i skolorna 15 - 17 oktober och alla klasser i årskurs 3 får besök av författaren Linn Åslund som skrivit Ester Tagg-böckerna. Författarbesök på Timrå bibliotek för vuxna den 16 oktober kl. 18.00 av Åsa Hellberg som berättar om sina feelgood-romaner. Läslovet (Höstlovet) är i slutet av månaden och programmet är inte klart än, mer information kommer senare.


Det här händer under oktober på Timrå bibliotek:

1 oktober, tisdag 14.00 - 15.00 Afternoon tea med högläsning för vuxna, vi läser noveller av Tove Jansson, vi bjuder på fika.

2 - 18 oktober Konstutställning. Anne Hagström ställer ut.

3 oktober, 10 oktober, 17 oktober, 24 oktober, 31 oktober, torsdagar 09.00 - 10.00. Babysång & rytmik med musikpedagogen Victoria Berggren, ingen föranmälan.

5 oktober, lördag kl. 14.05 Barnteater ”Nicke Nyfiken på äventyr” med Teater Bambino. Biljettpris 40 kr, för barn över 2,5 år.

7 oktober, måndag kl. 12.00 - 12.45 ”Digitalisering vet en väl vad det är” En streamad föreläsning om digitalisering med Katarina Gidlund, ingår i eMedborgarveckan.

9 oktober, onsdag kl. 13.00 - 15.00 Handarbetscafé. Kom och handarbeta, prata och fika.

15 oktober, tisdag kl. 13.00 - 16.00 Släktforskarhjälp av Jan-Olof Martinsson, Midälva Genealogiska Förening. 

16 oktober, onsdag kl. 18.00 Författarbesök av Åsa Hellberg, en av Sveriges största feelgoodförfattare. 

23 oktober, onsdag kl. 18.00 - 19.00 ”Easy readers”, bokcirkel på lätt engelska. Föranmälan, boken kan köpas på biblioteket för 50 kr. 

23 oktober - 4 november Konstutställning, Krister ”KriB” Björklund ställer ut oljemålningar.

Nytt i höst! 

Kom och spela schack på Timrå bibliotek med Fagerviks Schackklubb varannan lördag kl. 11.00 - 12.00 med start den 12 oktober. Drop-in, ingen föranmälan.

 

Boktips! Nya böcker!

  1. 1794

    By: Natt och Dag, Niklas

Välkommen till Flanagans av Åsa Hellberg
Ny romanserie med drama, kärlek och intriger. På hotell Flanagans i London kan allt hända. Här möts 1960-talets jetset, aristokrater och affärsmän, och att inte få en inbjudan till Lindas Lansings mytomspunna fester är en katastrof. Men Linda är i grund och botten en främmande fågel i denna värld. Hon är från början en enkel flicka från Fjällbacka, och hennes intrigerande kusiner anser att hon borde sälja hotellet till dem och återvända till Sverige. Författaren Åsa Hellberg är aktuell för författarbesök på Timrå bibliotek onsdagen den 16 oktober kl. 18.00.

1794 av Niklas Natt och Dag
Uppföljaren till succéromanen 1793 som tagit Sverige och världen med storm. En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. Här får vi åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där vad lite som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i sönderfall.

Hovjuvelerarens barn av Gunnar Bolin
I Småryd utanför Båstad står sommarvillan ännu kvar. Den som den ryske tsarens hovjuvelerare, Wilhelm Bolin lät bygga 1903, och som blev en viktig samlingspunkt för släkten under de båda världskrigen. I en sekretär finns mängder av brev bevarade från släktingar och vänner. Brev som vittnar om levnadsöden i skuggan av 1900-talets stora politiska händelser.

Ålevangeliet av Patrik Svensson
Detta är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta. ”Ålevangeliet” är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.

Halvmördaren : krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser
”Även om du tror det, så spelar du ingen som helst roll i världen", säger Adalbert Hanzons pappa till sin son. Det är inte de mest trösterika orden att ta med sig ut i livet, men Adalbert klarar sig rätt bra ändå. Ända tills kärleken och det stora vanvettet drabbar honom. 43 år och ett fängelsestraff senare är Adalbert Hanzon en överviktig och lätt alkoholiserad misantrop. Plötsligt gör sig det förflutna påmint och de enda som kan hjälpa honom att få veta vad som egentligen hände för nästan ett halvt sekel sedan är förtretligt nog hans småsinte granne samt en pratglad halvkusin som försöker tvinga honom att börja motionera.

Barnboktips!

Nicke Nyfiken får en cykel av H.A. Rey
Vi har många bilderböcker om Nicke Nyfiken, kom och låna inför barnteatern som vi har på biblioteket den 5 oktober. Biljetter till barnteatern kostar 40 kr och köps på Timrå bibliotek. Böckerna är för barn i förskoleåldern. Teatern är för barn över 2,5 år.

Ester Tagg och Tistelgorms hemlighet av Linn Åslund
Ester och besättningen på piratskeppet Den flygande holländaren på väg till Hundbukten för att rädda Amelia Sorgmantel. Hon är den enda som kan berätta var Esters föräldrar är och Ester hoppas att hennes dröm om att återförenas med sin mamma och pappa äntligen kan bli sann. Författaren är aktuell med författarbesök i årskurs 3 i Timrå kommuns alla skolor. För barn 6 - 9 år.

Athena. Strålkastare tack! av Elin Ek
Möt Athena: döpt efter vishetens gudinna, tolv år, kompis, syster och aktivist. Hon startade Rädda Jorden-klubben när hon såg en hemsk film om polarisarna. Klubbens arbetsmaterial är ofta post-it-lappar och den viktigaste mötesregeln är att det måste bjudas på kladdkaka. Nu i sexan är det mycket som snurrar: läxor, en massa snack om betyg och allt fix inför den traditionella luciashowen. För barn 9 - 12 år.

Jacks förbannelse – en samlingsvolym av Martin Olczak
Böckerna om Jack är perfekta att läsa själv: lagom långa, högt tempo och med cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. Anna Sandlers bilder ger liv åt fantastiska varelser och spännande miljöer runt om i Stockholm. Jacks förbannelse är en samlingsvolym som innehåller hela den tredje serien om Jack. Fyra böcker ingår: Vampyrer på Sergels torg, Jättar i Kaknästornet, Näcken i Riddarfjärden och Odjur på Gröna Lund. För barn 6 - 9 år.

Sömnsagor : sagor som hjälper ditt barn att somna av Helena Kubicek Boye
Vad gör man när barnet inte kan somna? Jo, nu kan man ta hjälp av den här geniala, vackert illustrerade boken med handfasta råd till föräldrar plus suggestiva sagor som hjälper barnen att somna och som kan bidra till goda sömnvanor också i framtiden!