Lånekort och ansvar

Biblioteket är öppet för alla

På biblioteket finns böcker för barn och vuxna på olika språk, tidningar, tidskrifter, språkkurser, samhällsinformation, musik, film, datorer med mera.

Det kostar ingenting att låna böcker på biblioteket. För att låna böcker behöver du ett lånekort. Lånekortet är gratis. Lånetiden är oftast 4 veckor, men kan vara kortare, kontrollera ditt kvitto!

Du är ansvarig för de böcker du lånar. Om du tappar bort böckerna, om de skadas eller om du lämnar tillbaka dem för sent får du få betala ersättning till biblioteket.

Om du inte hittar det du söker på biblioteket, till exempel böcker på ditt språk, tala med personalen. I många fall kan biblioteket få tag på det du söker genom att köpa in eller låna böcker från andra bibliotek.

bibliotek.timra.se kan du söka efter media i webbkatalogen. Du kan också reservera, låna om, kolla in dina lån och personuppgifter, få boktips med mera.

Lånekort och ansvar

Du måste ha ett lånekort för att kunna låna. För att få ett lånekort måste du visa legitimation med foto. Barn, från det år de fyller 6 år, får lånekort i sällskap med förälder eller lärare.

Lånekortet är en personlig värdehandling. Låt ingen annan använda ditt lånekort. Du måste anmäla ändrad adress till biblioteket. Kontakta genast biblioteket om lånekortet tappats, stulits eller försvunnit på annat sätt. Då kommer det att spärras så att ingen annan kan använda det.
Du är själv ansvarig för allt som lånas eller hyrs på ditt lånekort och måste se till att allt lämnas tillbaka i tid och i oskadat skick, annars blir du ersättningsskyldig. 
På biblioteket bör du registrera en personlig pinkod till ditt lånekort. Du har då möjlighet att:

  • Låna i bibliotekets utlåningsstation
  • Reservera och låna om på bibliotekets webbplats
  • Få tillgång till dator 2 timmar/dag
  • Låna e-böcker
  • Streama film

Dina personuppgifter (namn, personnummer, adress, telefonnummer, e-postadress, sparade lån) behandlas i enlighet med gällande lag. Du har rätt att ta del av alla uppgifter vi har om dig och du kan, så länge du inte har ouppklarade lån, när som helst avsluta ditt lånekonto hos oss.

Lånetid, omlån och reservation

Sista återlämningsdag står på lånekvittot. Om du lämnar tillbaka eller gör omlån senare måste du ändå betala förseningsavgift. Kontrollera att lånet avregistreras vid återlämning.

Ditt lånekort spärras om du har obetalda avgifter på 100 kronor eller mer. Efter två krav och en påminnelse skickar vi ut en räkning. Om du ändå inte lämnar tillbaka det du lånat går kravet vidare till inkasso.

Vill du behålla dina lån längre? Så länge ingen annan reserverat kan du låna om 2 gånger. CD-skivor, tidskrifter och dataspel går dock inte att förnya och inte heller medier som är reserverade av någon annan låntagare. 

Är det du ville låna redan utlånat? Gör en reservation så meddelar vi dig så fort det är din tur!


Personalen hjälper dig gärna om du undrar över något!

Avgifter

Förseningsavgifter

1:a krav 10:-
2:a krav 80:-
Total förseningsavgift  90:-

Ersättning för ej återlämnat eller skadat material

Skadat eller borttappat material ska ersättas. Om du senare hittar igen något som du ersatt får du inte tillbaka pengarna.

Barnbok (även ljudbok) 150:-
CD-skiva, dataspel  200:-
Daisy, Bok och Daisy 150:-
DVD-film  600:-
Tidskrift   100:-
Vuxenbok (även ljudbok) 250:-
Språkkurs                                   300:-

Fjärrlån ersätts med den faktiska kostnaden


Övriga avgifter

Beställning av fjärrlån 20:-
Hyra DVD-film 20:-
Kopior (s/v) 3:-