Personalens boktips vt 2019

Personalens boktips vt 2019

 1. Amerikaner

  By: Kleen, Björn af Review by: Elin Wrethén

 2. Dagen då vi försvann

  By: Robinson, Lucy Review by: Charlotte Andersson

  Romanen handlar om Annie och Kate, två kvinnor med olika historier och hemligheter. Den utspelar sig i nutid i London och på landsbygden på en hästgård. En fängslande spänningsroman.

 3. Hälsorevolutionen

  By: Borelius, Maria Review by: Charlotte Andersson

  Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, var 52 år när hon började känna sig gammal, trött, sliten och plufsig. Hon hade ryggont och klimakteriebesvär och upplevde en allmän känsla av livet snart var slut. Varför? frågade hon sig. Det blev början på en fyra år lång resa där hon genom en slump upptäckte en helt ny livsstil den antiinflammatoriska. Som en detektiv började hon gräva efter ny kunskap, och hon reste jorden runt för att lägga ett pussel av den information hon fick från olika personer inom olika områden.

 4. Till Daniel

  By: Nilssen, Olaug Review by: Charlotte Andersson

  Den lille pojken Daniel förlorar gradvis sitt språk och hans personlighet förändras. För Daniels mamma blir livet en kamp, först för att förstå vad som händer med honom, sedan för att kunna ge honom det stöd han behöver. Daniel har regressiv autism.

 5. Små eldar överallt av Celeste Ng

  By: Ng, Celeste Review by: Ragna Fredin

  Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? När började idyllen Shaker Heights att förändras? Var det när Mia Warren flyttade in med tonårsdottern Pearl i släptåg? Eller började det redan vintern innan, när ett spädbarn hittades övergivet utanför brandstationen? En roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en moderskärlek så intensiv att den når bortom dem.”Små eldar överallt” har legat på New York Times bästsäljarlista i nästan ett år och sålt i över 1 miljon exemplar i USA.

 6. Frannie Langtons bekännelser av Sara Collins

  By: Collins, Sara Review by: Ragna Fredin

  London 1826. En uppretad folksamling befinner sig utanför Old Bailey för att se Frannie Langton ställas inför rätta, anklagad för att ha mördat sina arbetsgivare. Vittnesmålen fördömer henne som slav, hora och förförerska. Men det är inte hela sanningen. För första gången måste Frannie berätta sin historia. Allt börjar med en ficka som lär sig läsa på en plantage på Jamaica, och slutar i ett pampigt hus i London. De vill att hon ska erkänna men hur kan hon erkänna något hon inte vet om hon gjort?

 7. Bliss

  By: Borelius, Maria Review by: Charlotte Andersson

  Bliss tar vid där Hälsorevolutionen slutade. Forskningen kring inflammation stormar fram över världen och Maria Borelius fortsätter att följa forskare och gurus tätt i hälarna och lägga det spännande pusslet för hur vi når ett ännu bättre jag. Resan tar henne till Wales, Los Angeles, San Francisco och Japan, där kvinnorna lever längst i hela världen. I boken delar Maria med sig av de bästa insidertipsen för att få till en antiinflammatorisk livsstil i vardagen och ger läsaren helt nya genvägar och enkla knep som verkligen fungerar.

 8. Jorden runt på 1000 dagar av Fredrika Ek

  By: Ek, Fredrika Review by: Ragna Fredin

  Fredrika Ek's bok, Jorden runt på 1000 dagar, innehåller den klassiska reselitteraturens alla ingredienser om det stora Äventyret; korsande av berg och öknar. Lands och smärtgränser, mod och rädsla och storartade möten med andra kulturer och människor. Med en berättarglädje som får oss att både skratta och gråta får vi följa Fredrika Ek, driven av nyfikenhet och stora drömmar, när hon ger sig av på en för henne ovanlig och nödvändig resa men ett i hennes omgivnings ögon lika omöjligt som livsfarligt äventyr. Jorden runt på en cykel. Ensam. Som kvinna. 1042 dagar senare cyklar hon in på torget i Sundsvall.

 9. En ocean av kärlek

  By: Mafi, Tahereh Review by: Lotta Våge

  "En ocean av kärlek" utspelar sig 2002, ett år efter terrordådet mot World Trade Center. Det är en berättelse om rasism, utanförskap och den första stora kärleken.

 10. Som pesten

  By: Holst, Hanne-Vibeke Review by: Lotta Våge

 11. Vit krysantemum

  By: Bracht, Mary Lynn Review by: Lotta Våge

  I denna bok berättas ett öde som drabbade uppemot 200000 kvinnor under andra världskriget. Det är en intensivt fängslande skildring av två egensinniga och starka systrar vars kärlek är tillräckligt stor för att segra över krigets grymma ondska.