Quiz om engelska språket och dess litteratur

Engelska språkets dag infaller den 23 april. Engelska språket har spridits med hjälp av Brittiska imperiet över stora delar av världen. Vad kan du om engelska språket och dess litteratur? Svara på åtta frågor och ha chans att vinna böcker på engelska. Ett quiz för ungdomar och vuxna.

Quizzet kan antingen göras på plats i biblioteket eller så mejlar du in dina svar tillsammans med namn och telefonnummer till biblioteket[@]timra.se Tävla kan du göra från och med fredag den 23 april och hela följande vecka, det vill säga till och med den sista april.

QUIZFRÅGOR

Fråga 1: Om du besöker Storbritannien kanske du äter "crisps". Vad är "crisps" för något på brittisk engelska?

1. Kaperstekt bacon  X. Chips 2. Kex

Fråga 2: Alexander McCall Smith har skrivit de populära mysdeckarna om Damernas detektivbyrå. Böckernas huvudperson är Mma Ramotswe. I vilket afrikanskt land utspelar sig berättelserna?

1. Zimbabwe X. Botswana 2. Sydafrika

Fråga 3: Vad är den korrekta svenska översättningen av det engelska ordet "novel"?

1. Novell X. Nyhet 2. Roman

Fråga 4: I amerikanska storstäder pratas det ofta om att åka tunnelbana - "subway". På brittisk engelska betyder "subway" inte tunnelbana, utan något annat. Vaddå?

1. Baguette (bröd)  X. Gångtunnel 2. Undergång

Fråga 5: Hur översätter du ordet rulltrappa till engelska?

1. Elevator X. Escalator 2. Rollator

Fråga 6: Boken Harry Potter och de vises sten inleder den populära fantasy-serien för barn och unga, men vad heter den på originalspråket engelska?

1. Harry Potter and the Chamber of Secrets X. Harry Potter and the Philosopher's Stone  2. Harry Potter and the Goblet of Fire

Fråga 7: Lucy Maud Montgomery skrev böckerna om Anne på Grönkulla. De handlar om den föräldralösa flickan Anne Shirly som tas om hand av ett äldre syskonpar.
Böckerna har filmats och går just nu som TV-serie. I vilket engelsktalande land utspelar sig böckerna?

1. Australien X. Irland  2. Kanada

Fråga 8: Ann Cleeves är en populär brittisk deckarförfattare som skrivit den så kallade Shetlandserien. Cleeves har nu med boken Albatross börjat på en ny deckarserie om poliskommissarie Matthew Venn. Var utspelar sig den nya serien?

1. England X. Wales 2. Nordirland