Läs Nyhetsbrevet här!

Nyhetsbrev från Timrå bibliotek, juni, juli, augusti 2021

Sommaren är här!

Sommarlånen med sex veckors lånetid på böcker börjar gälla från och med den 31/5. Biblioteket har öppet hela sommaren! Under veckorna 29 - 33 kommer biblioteket vara öppet måndag, tisdag och onsdag. Se vår webbsida för sommarens öppettider: bibliotek.timra.se 

Timrå bibliotek har öppet för besökare, max antal personer i biblioteket är 25. Besök inte biblioteket om du är sjuk. Kom ihåg att hålla avstånd och använd handsprit. Vi som arbetar på Timrå bibliotek använder munskydd eller visir. Använd gärna munskydd när du vistas i biblioteket, har du inget eget munskydd med dig kan du få ett i lånedisken. Naturligtvis går det fortfarande att få service vid entrédörren om du inte vill gå in i biblioteket. Om det blir några förändringar kan du läsa om det på vår webbsida, Facebook och Instagram.

Titta gärna på vår webbsida bibliotek.timra.se där det finns massor av boktips på förstasidan samt under flikarna Lästips och Barn och unga. Använd våra digitala tjänster för e-böcker och film. Vi finns även på Facebook, Instagram och Youtube.

Det händer på Timrå bibliotek i sommar:

I bibliotekets konsthörna finns en utställning av kartor som visar 11 promenadrundor i Timrå kommun.

Sommarboken: för alla barn mellan 7 – 12 år, kom och hämta en sommarbokenpåse på Timrå bibliotek med start den 14 juni. Vi har ett begränsat antal påsar. I påsen finns pyssel, ett armband och bokmärke, sedan är det bara att låna böcker på biblioteket och fylla påsen med härlig sommarläsning! Avslutningsdag för sommarboken med frågeslinga, boktips och fika är måndagen den 23 augusti, kom när du vill mellan 10.00 -19.00. Vi reserverar oss för att avslutningen kan komma att ändras på grund av fortsatt pandemi.

Novellskrivartävling för barn och ungdomar. Skriv en novell på valfritt tema och lämna in till Timrå bibliotek senast den 31/8, vinn böcker.

Boktips! Nya böcker!

Vådaskott av Katrine Engberg
Ny del i den danska succéförfattaren Katrine Engbergs hyllade Köpenhamnsserie. Tonåringen Oscar försvinner från sitt välbärgade hem i Köpenhamn och lämnar ett kryptiskt meddelande efter sig. Samtidigt hittas ett lik i sopförbränningsanläggningen Amager. Utredningen leder polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner till Oscars färgstarka familj Dreyer-Hoff, som driver ett auktionshus. Deckare.

Midsommarblot av Ewa Klingberg
Midsommarblot är första delen i Ewa Klingbergs nya mysdeckarserie. Återigen har hon valt en småländsk småstad som skådeplats och läsaren bjuds in till en värld bestående av skrönor och härliga karaktärer.

Hotellgästen av Olséni & Hansen
Hotellgästen är den sjunde och fristående delen i den humoristiska deckarserien Mord i Falsterbo, skriven av författarduon Christina Olséni och Micke Hansen.
Humor och lättsamt hanterade mord i idyllisk småstadsmiljö är deras signum. I Hotellgästen får vi återigen möta alla härliga karaktärer från de tidigare böckerna i serien: BadhyttenFågelskådarenRyttarenStrandhotelletTuristen och LivräddarenÄven som CD-bok.

En ensam plats av Kristina Sandberg
Det är våren 2016 och efter Augustpriset två år tidigare har Kristina Sandberg blivit en av landets mest efterfrågade författare. Hon vet att hon måste ta vara på den här tiden fast hon börjar känna sig nära bristningsgränsen och så är det den där smärtan, en värk som strålar från bröstet ut i armen och handen domnar. Men hon skjuter upp mammografitiden, det är ju så mycket som ska göras först. Denna självbiografiska skildring är en stark, djupt gripande och inträngande text. Den blickar också tillbaka på uppväxten i 1970-talets Sundsvall. På trådarna bakåt i släkten och allt som går förlorat när hon tillsammans med sin syster måste sälja det som också varit faderns föräldrahem. Men framför allt handlar det om hur cancersjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats. Där andras bemötande och tystnader drabbar, där orden inte når fram.

Bladet från munnen av Elsie Johansson
Att ta bladet från munnen och våga sjunga ut, det är vad den här berättelse- och samtalsboken handlar om. Vid 90 års ålder anser författaren det är på tiden att lämna alla konventionella, artigt undvikande och anpassade attityder och gå rakt på sak ifråga om så känsliga ämnen som bland annat religion och sexualitet. Det är en annorlunda bok där författaren själv är närvarande hela tiden, inte minst som samtalspartner.

Tre gånger så mycket kärlek av Marita Conlon-McKenna
Allt ställs på ända den dag Kate, Moya och Romy får veta att deras mamma ligger för döden. Det är dags att lämna Dublin, London och New York och återvända till Dunmore och det lilla huset med utsikt över Irländska sjön där de växte upp. När systrarna konfronterar det förflutna och de val de gjort genom åren kommer gammal avundsjuka upp till ytan. Feelgood-roman.

Ny facklitteratur!

Skavank: laga, vårda och uppskatta det gamla och nötta av Isabelle McAllister
Skavank är en blandning av teori, inspiration och praktisk handbok som vill hjälpa oss att se på våra saker med nya ögon och lära oss hur vi bäst kan laga och vårda dem. Hon berättar här om slit- och slängsamhällets utveckling och gamla synsätt och tekniker, hon går igenom olika materials egenskaper, ger tips på lagningar som både syns och inte syns och visar inspirerande förvandlingsprojekt.

Friluftsliv och äventyr i Sverige: med utflyktsmål för hela familjen
Upplev vår vackra natur och mängder av utomhusäventyr! Här finns tips på olika vandringsleder i skogen, glittrande skärgårdsturer och charmiga bondgårdar, men också hisnande äventyrsbanor, dundrande forsar och spännande övernattningar i vildmarken. Från Lappland i norr till Skåne i söder får du förslag på inspirerande friluftsliv och roliga dagsutflykter till klassiska besöksmål och hemliga smultronställen.

Mästarnas trädgårdsrum av Bella Linde
Mästarnas trädgårdsrum bjuder landets mest välrenommerade landskapsarkitekter, växtkännare och trädgårdsingenjörer in till sina privata trädgårdsrum. De delar med sig av tankar och gedigna kunskaper. Här finns allt från den romantiska villaträdgården, den vilda naturträdgården och den geometriska allmogeträdgården till takterrassen, nyttoträdgården, kolonitäppan och strandträdgården. I boken får du en mängd handfasta tips, inspiration och idéer till hur du skapar trädgårdsrum i experternas anda. 

Det godaste till grillat av Lena Söderström
I boken hittar du både inspiration och recept på massor av gott och grönt, som röror, dippsåser, fräscha sallader, smarta allt i ett-rätter, trendiga recept på syrat och kimchi och ljuvliga snacks. Dessutom marinader, såser, glaze och rubs – så att det du lägger på grillen blir magiskt gott! Här finns klassiska tillbehör som tzatziki och hummus, men med en ny grönare twist. Kryddigt och smakrikt med massor av gröna tillbehör. Boken bjuder också på goda drinkar och härliga desserter att avrunda grillmiddagen med.

Elsas husdröm av Elsa Billgren
Efter ett år präglat av livsomvälvande förändringar och utmaningar bestämde sig Elsa Billgren tillsammans med sin familj för att köpa ett sommarhus i behov av upprustning på Gotland. Med en blandning av självutlämnande reflektioner och handfasta tips och råd är Elsas husdröm en bok som passar alla. Boken innehåller allt från personliga insikter och motiverande texter till praktiska instruktioner och utsökta recept. Kantad med fantastiskt foto av Mira Wickman är det en fullspäckad och vacker utgåva fylld av värme, know-how och djupgående kunskap om vintage och lifestyle.

Sommarläsning för barn!

Musse & Helium. Dags att sova av Camilla Brinck
Kom till ro med Musse och Helium. Camilla Brincks magiskt sprakande fantasivärld om de två mössen Musse och Helium är barnens bokfavoriter. Följ med på ett avkopplande äventyr när Musse och Helium ska sova. Rogivande text och stora vackra bilduppslag vyssar både möss och andra små lyssnare till sömns. Bilderbok 2 - 6 år.

Tilly och draken av Hilary McKay
Tilly hittar en vilsen drake i parken och tar med den hem och nu bor den i hennes sovrum. Men mamma och pappa vägrar låta draken stanna! Den måste bort, tycker de, trots att den är både trevlig och bra på att rosta bröd med sin eldsprutande nos. Nu är det upp till Tilly att hitta ett nytt hem åt den hemlösa draken. Lättläst för åldern 6 - 9 år.

Snart sommarlov av Katja Thydén
Snart skolavslutning! Hur är det egentligen att gå i skolan? Följ med barnen i klass FA under deras första skolår, från den pirriga skolstarten till det första sommarlovet. I den tredje boken om förskoleklassen är det vårtermin för Nora, Pablo, Shirin och de andra kompisarna. Det händer så mycket i under året. Högläsning för åldern 6 - 9 år.

Bror till salu av A. K. Sydegård
Det är en perfekt affärsidé och 13-åriga Zoe har allt som krävs: ambitionen att bli världens yngsta IT-miljonär, en mobil med bra kamera, ett Instagramkonto med hundratusentals följare och en brorsa som ser exakt ut som Justin Bieber. Nästan. Det finns bara en hake, hon måste följa med familjen på semester till Grotta Misteriosa, en pytteliten håla i Italien, som knappt har fungerande wifi och ingen täckning. Allt är som upplagt för katastrof för Zoe. För åldern 9 - 12 år.

Inbjudan (Kepler62, del 1) av Timo Parvela och Björn Sortland
Ari och hans lillebror Joni lever i ett samhälle präglat av bevakning och kontroll. Jorden är överbefolkad och naturresurserna minskar. Dessutom är Joni sjuk och Ari gör allt för att få honom på bra humör. Ändå är det Joni som lyckas komma över det nya populära datorspelet Kepler62. Ett spel där ingen hittills lyckats nå den sista nivån. Rykten säger att den som tar sig ända till slutet förs till okänd plats av en mystisk organisation för att träna inför ett rymduppdrag. För åldern 9 - 12 år.