Läs Nyhetsbrevet här!

Nyhetsbrev från Timrå bibliotek, oktober 2021

Oktober!
Först vill vi meddela att författarbesöket på Timrå bibliotek med Ann-Helén Laestadius den 4 oktober tyvärr är inställt. Barnrättsombuden på folkbiblioteken i Västernorrland har fått barnrättsutmärkelsen Elefanten från Svensk biblioteksförening för att ha skapat en struktur som möjliggör ett långsiktigt och systematiskt arbete med barnets rättigheter. Vi firar priset lördagen den 16 oktober på Timrå bibliotek. Bibliotekets tre bokcirklar startar nu, bokcirkel för vuxna, engelsk bokcirkel för vuxna och bokcirkel för ungdomar. Kontakta biblioteket om du vill ha mer information om bokcirklarna, cirkeldeltagarna kan köpa böckerna på biblioteket.

Arrangemang på Timrå bibliotek i oktober:

12 oktober kl. 15.00 – 16.00 Afternoon tea med högläsning för vuxna Välkommen på en kopp te eller kaffe och lyssna på en riktigt bra bok eller novell! Obs! Föranmälan, max 10 personer.

13 oktober Kulturdag! Pyssel för barn, frågeslinga, sagostund för barn i åldern 2-5 år kl. 10.00, Sagoyoga kl. 14.00. Dokumentärfilm i tidningshörnan kl. 15.00. Klockan 12.00 kommer Norrdans att dansa ”If only I knew" - "En kroppslig stormning av ett bibliotek i största möjliga tystnad.”

14 oktober kl. 12.00 – 13.00 Digital föreläsning om konspirationsteorier med Kent Werne Föreläsningen sänds från Sundsvalls Stadsbibliotek och visas på Timrå bibliotek.

16 oktober Alla barn som lånar en bok får en present! Detta för att fira att vi fått Elefantenpriset.

18 oktober Försäljning av gallrade tidskrifter börjar. Bokutförsäljning vid ett senare tillfälle.

Boktips! Nya romaner och deckare!

Polcirkeln av Liza Marklund
Liza Marklunds nya kriminalroman är en storartad återkomst i den genre hon skakade om och förnyade så radikalt i slutet av 1990-talet. Nu bryter hon återigen ny mark med en mångfacetterad historia som spänner över fyra decennier. Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980. Fyrtio år senare hittas hon, mördad. Även som mp3-bok.

Mannen som dog två gånger av Richard Osman
Ibrahim, en av de fyra i Torsdagsmordklubben på Cooper Chase råkar illa ut vid ett rån. Förövaren är en 16- årig pojke med band till den lokala knarkdrottningen Connie. Elizabeth, Ron och Joyce bestämmer sig omedelbart för att sätta fast den skyldige. Den svindlande jakten på de inblandade blir upptakten till en rad ovanliga och blodiga händelser som leder till oväntade avslöjanden om Elizabeths tidigare liv, innan den inte alldeles snövita sanningen avslöjas. 

Frusen timme av Britt Peruzzi
Än en gång får kriminalkommissarie Alda Luppi vid Nice-polisen ett svårlöst fall på sitt bord. Det är vinter i Nice och snön faller över Promenade des Anglais. Mitt under polisens årliga bal kommer ett larm. Ett svenskt par i 50-årsåldern har hittats döda i lägenheten de brukar hyra i badorten Beaulieu. Någon har skjutit dem under eller efter vad som ser ut att ha varit en kärleksnatt.

Dina händer var fulla av liv av Suad Ali
Romanen skildrar en kvinna före, under och efter flykten. Här ställs frågor som: vad händer med en människa som vuxit upp i en privilegierad miljö och sedan förlorar allt, en kvinna som varit lyckligt gift och Mogadishus bästa gymnasielärare som hamnar som ung änka i Sandviken och tvingas försörja sig genom att städa skolkorridorer?

Dungen av Rachel Mohlin
Om du fick en chans att göra upp med ditt förflutna, skulle du ta den då? Boken handlar om livshemligheter, evig vänskap och om att rikta vreden åt rätt håll för att kunna gå vidare. Adina lever ensam i en stor Stockholmsvåning. Hon kryssar mellan välbetalda uppdrag som talarcoach, vidlyftiga sexuella kontakter och aggressiv boxning. Nästan trettio år tidigare lever tonåriga Adina i en liten by utanför Nässjö med sin ensamstående mamma. Livet kretsar kring frikyrkoförsamlingen där hierarkin är kvävande och ledarna har all makt över medlemmarna. Därför vill Malin bli Guds utvalda och hon tar med sig Adina till den förbjudna Dungen.

Ny facklitteratur!

Konspirationsfeber av Kent Werne
Coronapandemin har inte bara orsakat död och nedstängningar. Den har också framkallat konspirationsfeber. Viruset hade knappt lämnat Wuhan innan konspirationsteorierna började spridas i sociala medier. Snart satte de också avtryck i verkligheten: mobilmaster stacks i brand, folk vägrade följa restriktionerna, pandemiförnekare protesterade på gatorna och vaccinationsviljan minskade. Varför tror folk på konspirationsteorier? Hur uppstår de? Vilka blir följderna? I Konspirationsfeber skildrar Kent Werne hur konspirationstänkandet tog grepp om världen, och visar att samma sak hänt under tidigare pandemier. Kanske är det något med kriser som gör att människor söker svaren i det fördolda?

Depphjärnan: varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? av Anders Hansen
Succéförfattaren och psykiatern Anders Hansen är tillbaka med en ny bok om hjärnan, där han reder ut varför vi mår så dåligt när vi har det så bra. Det är lätt att tro att man har en trasig hjärna när man mår psykiskt dåligt, men ångest och depressioner är naturliga tillstånd och kvarlevor från urminnes tider då vi riskerade att dö av svält och infektioner. Vi är inte gjorda för att jämt vara glada och lyckliga, om så vore hade våra förfäder inte överlevt särskilt länge. 

Sticka vantar med Knitting Lotta av Lotta Lundin
Knitting Lotta är formgivaren som började sticka och hennes unika mönster har fått internationell spridning. Pedagogiska beskrivningar och lekfulla bilder gör det enkelt och inspirerande även för nybörjaren som vill börja sticka. Boken innehåller arton mönsterbeskrivningar.

Överlista smärtan: programmera om din hjärna och få livet tillbaka av Karsten Ahlbeck och Carin Hjulström
Är du en av de två miljoner svenskar som lider av långvarig smärta? Kanske har du gång på gång sökt hjälp inom vården, men känt dig ensam och misstrodd när du fått höra att det inte syns något på proverna eller på röntgen. Nästan som om du inte borde ha ont. Men när smärtan bitit sig fast uppfattar hjärnan det plågsamma tillståndet som kroppens nya normala med exempelvis depression, sömnbrist, minskad sexlust, minnessvårigheter och utmattning som följd. Men det finns hopp. Med kunskap om medicinering och egenvård går det att överlista hjärna och kropp.

Tjatter: Hur du övervinner oro och ältande av Ethan Kross
Tjatter är en välskriven, underhållande och forskningsbaserad självhjälpsbok som förmedlar konkreta verktyg som läsaren kan tillämpa i vardagen. Full av berättelser och förankrad i aktuell forskning åskådliggör Ethan Kross hur vårt inre tjatter kan tämjas. I de ord vi använder, berättelserna vi berättar, samtalen vi har med nära och kära, till och med i våra vanor och personliga ritualer, finns nyckeln som kan förvandla vårt tjatter till att bli den trygga inre konversationspartner vi så väl behöver i stunder av oro och ältande. Den inre röstens kraft är enorm och den kan hjälpa oss att lösa problem och söka visdom och tillfredsställelse.

Boktips för lässugna barn!

Den svarta staden av Stina Nilsson
Den spännande berättelsen om systrarna Liv och Frida och deras kamp för att överleva i en mörk framtid får nu en fortsättning, den första boken heter Det svarta regnet. Liv och Frida har vandrat söderut länge. Snart är sommaren slut och vägen som slingrar genom skogens dunkel är lerig. Så möter de en liten flicka med vilt rött hår. Vem är hon? Varför talar hon inte? Och Jeri och Hanis som absolut ska till huvudstaden, hur ska Liv kunna få dem att förstå att staden är livsfarlig? De säger att de har vuxit upp i en bunker och tydligen vet de ingenting om staden eller demonerna. Nu måste Liv och Jeri komma överens en gemensam strategi och överkomma sina olikheter. Dystopi för barn 9-12 år.

Radio Valleby av Martin Widmark
Välkommen till Radio Valleby - Sigge Janssons alldeles eget radioprogram! Hit ringer alla i Valleby för att önska sina favoritlåtar och för att delta i hans extremt kluriga frågesport. Men idag har Sigge problem, en hemlig busringare ringer in och retas och förstör! Kan LasseMajas detektivbyrå hjälpa honom att lista ut vem busringaren är? För barn 6-9 år.

Cirkusdeckarna och halloweenmysteriet av Dan Höjer
De största stjärnorna på Cirkus Pommery är de unga tvillingarna Kaspar och Katinka. Publiken häpnar när de visar sina konster. Men Kaspar och Katinka gillar även mysterier. Och när publiken i Uppsala får sina värdesaker stulna, så tar tvillingarna upp jakten på bovarna. Det blir ett dramatiskt äventyr där deckarna blir instängda, räddar livet på ett barn och blir jagade av ett skelett med pistol! För barn 6-9 år.

Bosse och Bella sover borta av Måns Gahrton
Mamma och pappa ska åka bort och Bosse och Bella ska bo hos mormor och Miro. Det är läskigt att sova hos dem, säger Bella. Storebror Bosse är däremot inte ett dugg orolig och pappa säger att Bella kanske måste ta hand om Nalleman, han är inte heller så van vid att sova borta. Det är bra att ha någon annan att bry sig om. För barn 3-6 år.

Vi bygger en stad av Henrik Wallnäs
På den fina spången mellan fantasi och verklighet får vi följa två små barn i deras lek. Tillsammans bygger de upp en stad i sin gemensamma fantasi. De bygger också upp en vänskap. De lär sig konsten att säga förlåt och bli kompisar igen efter ett bråk. Bilderbok för barn 3-6 år.